ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

HRWF’den AB Dönem Başkanı Yunanistan’a Çağrı

10.01.2014
HRWF Yunan makamlarından Batı Trakya Türk Azınlığı’nın haklarını garanti altına almasını talep etti

Uluslararası Sınır Tanımayan İnsan Hakları(HRWF) Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın haklarının iade edilmesi konusunda Yunanistan’a çağrıda bulundu. 9 Ocak 2014 tarihinde yayınladığı basın açıklamasında AB Dönem Başkanı Yunanistan’dan kendini tanımlama hakkı, ifade ve medya özgürlüğü, eğitim özgürlüğü ile müftü ve imamların atanmasının yanı sıra din özgürlüğü olmak üzere beş alanda Batı Trakya Türk Azınlığı’nı haklarını garanti altına almasını istedi. Ekim 2012’de Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) ve Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi’nin ortaklaşa düzenlediği keşif ziyareti kapsamında Batı Trakya’yı ziyaret eden HRWF, azınlık temsilcileri ile görüştü.

HRWF Yunanistan’dan 1923 Lozan Barış Antlaşması ile korunma altına alınan azınlık üyesi kişilerin kendini tanımlama hakkına saygı duymasını istedi, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın nasıl adlandırılacağı tartışmasına son vererek Yunanistan’ın 2011 yılında yapılan BM Evrensel Periyodik Gözlem’de dile getirilen bireysel ve kolektif insan haklarının korunmasına öncelik vermesini talep etti.

Dernek kurma özgürlüğü konusunda HRWF Yunanistan’dan kendilerini “Türk” olarak tanımladıkları için kapatılan derneklerin kapatılmasını eleştiren üç Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni uygulamasını istedi.

Türkçe yayın yapan gazetelerin ve radyo istastonlarının ağır cezalara tabi tutulduklarını söyleyen HRWF Yunanistan’dan “Türkçe konuşan azınlık”ın medya özgürlüğüne saygı duymasını istedi, yargı sürecinde adil ve orantılı ceza ilkesine uyulmasını talep etti.

Lozan’a göre Türk azınlığın kendi anadilinde ve kendi dinini özgürce uyguladığı okullar kurma hakkına sahip olduğunu söyleyen HRWF, Yunan hükümetinin uygulamaları nedeniyle müfredat, okul kitapları öğretmenler dahil Türkçe dilinde eğitim materyallerine erişimin kısıtlı olduğunu ifade etti. HRWF Yunanistan’dan azınlık ilkokul ve ortaokullarına ilişkin politikalarını gözden geçirmesini istedi, iki dilli azınlık ilkokul sistemini okul öncesi düzeyi de içine alacak şekilde genişletmesini istedi.

Yunanistan’da Hristiyan ve Yahudilerin kendi dini liderlerini seçme hakkına sahip olduğunu belirten HRWF, yirmi yıldan fazla bir süredir Batı Trakya’daki Müslümanların bu olanağa sahip olmadığını ifade etti. Müftü sorununa dikkate çeken HRWF, Yunanistan’dan Katolik ve Yahudi azınlıklar ile aynı şekilde Müslüman azınlığın dini liderlerini seçme hakkına sahip olması gerektiğini söyledi.