ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Almanya’da bir ilk: Federal hükümette ilk Türk bakan!

16.12.2013
Hamburg doğumlu Türk milletvekili Aydan Özoğuz Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı oluyor

Hamburg’ta doğmuş ve yetişmiş göçmen bir Türk olarak Almanya’da yaşayan göçmen toplumunun ve bu toplumun önemli bir parçasını oluşturan Türk toplumunun sorunlarını anlayacağını ve onların sorunlarının çözümü için çaba göstereceğinden eminim.”

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı olacak. 22 Eylül 2013 tarihinde yapılan federal seçimlerin ardından kurulacak Sosyal Demokrat Parti(SPD), Hristiyan Demokrat Birlik Partisi(CDU), Hristiyan Sosyal Birlik Partisi(CSU) koalisyonunda Almanya tarihinde ilk kez Türk kökenli bir milletvekili bakan olacak.

Sabah gazetesine konuşan Aydan Özoğuz şunları söyledi: “Görevimin kolay olmadığının bilincindeyim. Ancak uzun yıllardır yapılan çalışmaların bire bir içinde olmam nedeniyle, bu görevin üstesinden gelebileceğim inancını taşıyorum. Burada yaşayan göçmenlerin durumlarının iyileştirilmesi, şu an gündemde olan mülteci sorunlarının çözülmesi ve yaşadığımız çok kültürlü toplum içerisinde uyumlu ve huzurlu bir yaşam elbette ilk hedefim olacak. Koalisyon görüşmelerimiz esnasında elde edilen ‘çocuklarımız için çifte vatandaşlık hakkı’nın, burada uzun yıllar yaşayan ve çalışan insanlarımızı da kapsayacak şekilde genişletilmesi için çaba harcamaya devam edeceğimi belirtmek isterim”.

Aydan Özoğuz: “Hamburg’da doğmuş bir Türk olarak yabancı olmayı yaşadım. Aydan Özoğuz gibi zor bir isim ve soyadı taşımanın ne demek olduğunu biliyorum.”

Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Eski Devlet Bakanı Maria Böhmer’den farklı ne gibi çalışmalar yapacağına ilişkin sorular üzerine Aydan Özoğuz, “Belki farklı olabilecek şey şu: Hamburg’da doğmuş bir Türk olarak yabancı olmayı yaşadım. Aydan Özoğuz gibi zor bir isim ve soyadı taşımanın ne demek olduğunu biliyorum. Belki böyle bir tecrübeyle Almanya’da bazı konulara hassasiyetim olur.” dedi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Federal hükümetin ilk Türk kökenli bakanı olacak olmanız dolayısı ile Alman siyasi tarihinde bir ilki gerçekleştiren Aydan Özoğuz’u tebrik ederiz. Hamburg’ta doğmuş ve yetişmiş göçmen bir Türk olarak Almanya’da yaşayan göçmen toplumunun ve bu toplumun önemli bir parçasını oluşturan Türk toplumunun sorunlarını anlayacağından ve onların sorunlarının çözümü için çaba göstereceğinden eminiz.” dedi.