ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Hollanda BTTKD Derneği bilgilendirme toplantılarına devam ediyor

13.12.2013
Bu güne kadar gerçekleştirmiş olduğu farklı konulardaki bilgilendirme toplantılarıyla, Hollanda’da bulunan Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık mensuplarının yaşamlarını kolaylaştırmayı ve bilinçli bir toplum oluşturmayı hedefleyen Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği (HBTTKDD) tarafından bir bilgilendirme toplantısı daha gerçekleştirildi.

Hollanda’da bulunan Güney Avrupa ülkeleri vatandaşlarının sayıları her geçen gün artmaya devam ediyor

Yunanistan’ın da dahil olduğu Güney Avrupa ülkelerinde (Portekiz, İspanya, İtalya) yaşanan ekonomik kriz, bu ülkelerden dünyanın farklı bölgelerine yönelik ciddi bir göç dalgasının yaşanmasına sebep oluyor. Tasarruf planlarından dolayı kendisi de ekonomik bir dar boğazda bulunan Hollanda, sağlamış olduğu iş imkanları dolayısıyla en çok tercih edilen ülkelerden bir tanesi olmaya devam ediyor. Ekonomik sebeplere dayalı bu göç dalgası, Hollanda’da bulunan Güney Avrupa ülkeleri vatandaşlarının sayılarının her geçen gün artmasına sebep olurken, yaşanan bu hızlı artış yeni sorunları da beraberinde getiriyor. Sorunların çözümü noktasında ise o ülkelerin vatandaşları tarafından kurulmuş olan sivil toplum kuruluşlarına önemli sorumluluk ve görevler düşüyor.

Güney Avrupa ülkelerinden Yunanistan devletinin vatandaşları tarafından kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu olan Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği de, sorunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla, Hollanda’ya göç eden Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık mensuplarına ve tüm Yunan vatandaşlarına, Hollanda’da karşılaşmış oldukları sorunların çözümü noktasında, kısıtlı imkanlar dahilinde yardımcı olmaya ve yol göstermeye büyük bir çaba sarf ediyor.

Toplantının sonuçları, Den Haag (Lahey) Belediyesi’ne ve Hollanda devlet birimlerine sunulacak

Aralarında Yunanistan’ın da yer aldığı Güney Avrupa ülkelerinden Hollanda’ya göç etmiş olan yabancıların, Hollanda devleti nezdinde temsil görevini yürüten LİZE (Güney Avrupa ülkeleri vatandaşları danışma kurulu) o ülkelerin vatandaşları tarafından kurulmuş olan sivil toplum kuruluşları ile birlikte ortak projeler gerçekleştiriyor. Gerçekleştirilen bu projeler neticesinde elde edilen veriler, yerel idareler ve merkezi yönetim ile paylaşılıyor, bu çalışmalar neticesinde yaşanan sıkıntıların minimuma indirilmesi hedefleniyor.

Bu noktadan hareketle, Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği ile LİZE arasında gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde, Yunan vatandaşlarının Hollanda hakkında bilgi eksikliklerinin giderilmesi ve karşılaşılan sorunların minimuma indirilmesi hususunda bir seminer düzenlenmesine karar verilmişti. Söz konusu seminer derneğin Den Haag (Lahey) şehrindeki lokalinde kısa bir süre önce gerçekleştirildi. Seminere LİZE kurumu uzmanlarından Dimitris GRAMMATİKAS konuşmacı olarak katıldı.

Üç bölümden oluşan seminerin birinci bölümünde Hollanda’ya gelmiş olan Yunanistan vatandaşlarının ilk olarak neler yapması gerektiği ve Yunanistan vatandaşlarının Hollanda’daki hakları konusunda bilgiler verilirken, ikinci bölümde katılımcılardan gelen sorular açıklamalı olarak cevaplandırıldı, seminerin üçüncü bölümünde ise katılımcılar ile özel soruları hakkında bire bir görüşme gerçekleştirildi. Den Haag (Lahey) belediyesine ve Hollanda devlet birimlerine sunulmak üzere, LİZE tarafından hazırlanmış olan anket soruları da seminer esnasında katılımcılar tarafından cevaplandırıldı. Toplantının sonunda, tüm katılımcılara, Hollanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Yunanca dilinde hazırlanmış olan, Hollanda ile ilgili önemli ve gerekli bilgilerin yer aldığı bilgilendirme kitapçığı hediye edildi.

Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği (HBTTKDD)
GALERİ