ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik saldırılar AGİT Nefret Suçları Raporu’nda

12.12.2013
Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik nefret temelli saldırılar Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın 2012 Nefret Suçları Raporu’na da girdi. Kasım 2013’te AGİT Demokratik Kuruluşlar ve İnsan Hakları Ofisi(ODIHR) tarafından yayımlanan raporda Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği(BTAYTD)’nin AGİT’e rapor ettiği saldırılara yer veriliyor.

18 ülkeden 31 sivil toplum kuruluşunun ırkçı ve yabancı karşısı nefret suçları ve olaylarını rapor ettiğini belirten ODIHR, katılımcı ülkeler arasından 2012 yılında yapılan ankete Yunanistan dahil 16 devletin yanıt gönderdiğini ve Yunanistan’ın ayrıca özel durumları da rapor ettiğini kaydetti. Yunanistan’da Nefret Suçları ile Mücadelede Ulusal İrtibat Bürosu(NPC)’nun Afrika kökenli iki erkeğe ait işyerine tahrip edilmesini rapor ettiğini belirten ODIHR, İnsan Hakları İzleme Örgütü(Human Rights Watch) ve Yunanistan’da BM Mülteciler Yüksek Komiserliği(UNHCR)’nin kampanyası olarak ortaka Irkçı Şiddetin Kayıt Edilmesi Ağı(The Racist Violence Recording Network)’nın ülkede yaşayan mülteci ve göçmenlere yönelik nefret saldırılarını rapor ettiğini kaydetti.

ABTTF ve BTAYTD 2012 yılında gerçekleşen saldırıları AGİT’e rapor etti

Yunanistan’ın Müslüman karşıtı suçlar konusunda resmi bir bilginini Yunanistan tarafından rapor edilmediğini belirten ODIHR, bu konuda ABTTF ve BTAYTD’nin İskeçe Türk Birliği binasına sprey boyayla yapılan saldırı rapor ettiklerini not etti. 23 Mart 2012 tarihinde İskeçe Türk Birliği (İTB)’nin giriş kapısına ve duvarlarına kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından şekiller ve “ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ (Türkler Dışarı)” yazısı yazdı. ODIHR, ABTTF’nin ve BTAYTD’nin mezarların tahrip edildiği iki saldırıyı rapor ettiğini belirtti. 23 Mart 2012’de, İskeçe Türk Birliği’ne yapılan saldırıyla aynı günde, İskeçe’deki Aşağımahalle’de bulunan Bektaşi türbesinin duvarına da “En iyi Türk, ölü Türk’tür” yazıldı. Bundan bir ay önce, Şubat ayında Gümülcine’deki Poşpoş mahallesindeki mezarlık kimliği belirsiz kişi veya kişilerin saldırısına uğradı, yaklaşık 20 mezar taşı kırıldı.

Raporda ABTTF’nin ayrıca iki fiziksel saldırıyı ve üç mülke zararla sonuçlanan saldırıyı rapor ettiği not ediliyor. Ağustos 2012’de Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi’nin Gümülcine’deki genel merkezinin tabelası kimliği belirsiz kişiler tarafından kırıldı, yine Ağustos’ta Altın Şafak destekçisi kalabalık bir grup aleyhte slogan atarak Gümülcine Türk Gençler Birliği’nin bahçesine şişe fırlattı. Eylül’de ise Cemali Mülazım isimli bir azınlık üyesi Altın Şafak destekçisi bir grup tarafından dövüldü. Nisan 2013’te ODIHR’ye ilettiği raporda ABTTF, Altın Şafak destekçisi grupların Türk köylerinden geçerek aleyhte sloganlar attığını ve korku yarattığını da rapor etti, ayrıca 2013 yılının Mart ayında Cüneyt Serdar isimli bir gencin Altın Şafak destekçileri tarafından feci şekilde dövüldüğünü de rapor etti.

İlgili raporun tamamına http://tandis.odihr.pl/hcr2012/ linkinden ulaşabilirsiniz.
GALERİ