ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Yunanistan’ı bir kez daha uyardı

09.12.2013
Bakanlar Komitesi Haziran 2014’e kadar Yunan makamlarının AİHM kararlarının uygulanmasına ilişkin bir takvim sunmaması halinde taslak bir karar metni hazırlanmasına karar verdi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ile ilgili 2008 tarihli üç kararını yerine getirmediği için bir kez daha uyardı, Yunanistan’ın Haziran 2014 tarihine dek AİHM kararlarını nasıl uygulayacağı yönünde somut adımlar ve takvim hazırlamaması halinde taslak bir geçici karar hazırlanması kararını aldı.

5 Aralık 2013 tarihli 1186’ıncı toplantısında Bakanlar Komitesi, Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili Bekir Usta ve Diğerleri (35151/05), Emin ve Diğerleri (34144/05) ve İskeçe Türk Birliği ve Diğerleri (26698/05) davaları ile ilgili gelişmeleri görüştü. Komite, İskeçe Türk Birliği davasının Yargıtay’a yaptığı başvurunun prosedüre ilişkin gerekçe ile reddedilmesi kararında olduğu gibi AİHM’nin kararlarının beklenen sonuçları doğurmadığını söyledi.

Komite, AİHM’nin Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili üç kararına ilişkin bireysel önlemlerin uygulanması için Yunan Hukuk Muhakemeleri Usül Kanunu’nun değiştirilmesinin yollarının araştırılmaya devam ettiğini ifade etti, Yunan makamlarından AİHM kararlarının eksiksiz ve tam olarak uygulanmasını istedi.

Haziran 2013’teki incelemesinde Bakanlar Komitesi, AİHM kararlarının nihai kararlara dönüştüğü tarihten bu yana geçen süreyi göz önünde bulundurarak Yunan makamlarından araştırdıklarını ifade ettikleri önlemlere ilişkin olarak yazılı bir zaman çizelgesi sunmasını istemiş, ancak 5 Aralık’a kadar Yunan makamları tarafından Komite’te herhangi bir bilgi sunulmaması nedeniyle Komite bu talebini yineledi.

Komite, Bekir Usta grubunda yer alan davaların uygulanması yönelik önlemlerin neler olduğuna ilişkin uygulama takvimi ile birlikte net ve somut bilginin zamanında iletilmesini istedi, Yunan makamları tarafından herhangi bir bilgi iletilmemesi halinde Komite, Haziran 2014’teki Bakanlar Komitesi toplantısında görüşülmek üzere geçici bir taslak karar hazırlaması için sekretaryayı görevlendirdi.

AİHM, Ekim 2007 tarihli ilk kararında Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği davasında Atina’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin dernek kurma ve toplantı özgürlüğüyle ilgili 11. maddesini ihlal ettiğine karar vermişti. 27 Mart 2008 tarihinde ise AİHM, isminde geçen “Türk” kelimesi nedeni ile kapatılan İskeçe Türk Birliği ve kurulmasına izin verilmeyen Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile ilgili davalarda da Yunanistan’ın “örgütlenme ve dernek kurma hakkı”nı ihlal ettiği hükmüne varmıştı.
GALERİ