ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Αναχωρεί εντός των ημερών από την Κομοτηνή ο Τούρκος Πρόξενος κ. Χουσεΐν Αβνί Μπότσαλι

01.09.2004
Εκατοντάδες ήταν οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Τούρκου Προξένου στην Κομοτηνή κ. Χουσεΐν Αβνί Μπότσαλι για ένα τελευταίο χαιρετισμό ενόψει της αποχωρήσεώς του από την Ελλάδα μετά από τρία χρόνια στη συγκεκριμένη θέση. Η δεξίωση δόθηκε στον κήπο της προξενικής κατοικίας ενώ χαρακτηριστικό της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου ήταν ότι η αστυνομία απέκλεισε τις διόδους πρόσβασης των αυτοκινήτων μπροστά από την οδό Ιώνων όπου βρίσκεται το Τουρκικό Προξενείο και η προξενική κατοικία.

Αναμφίβολα η τριετής παραμονή του κ. Μπότσαλι στην Κομοτηνή πέραν των άλλων θα συνδεθεί με ένα ευρύτερο άνοιγμα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην κοινωνία της πλειονότητας που υποβοηθήθηκε και από το κλίμα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κορυφαία στιγμή αυτής της περιόδου ήταν η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο στην Κομοτηνή, επίσκεψη με πολλαπλά μηνύματα και για τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Ο κ. Μπότσαλι δέχθηκε πρόθυμα να μιλήσει στον ΠτΘ και περιγράφοντας τα αισθήματα που τον διακατέχουν τη στιγμή της αποχώρησής του τόνισε ότι αισθάνεται «ευχάριστα κουρασμένος». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τόνισε ότι φεύγει με πολύ καλά αισθήματα για την Ελλάδα και το ελληνικό έθνος και πρόσθεσε: «Εγώ και η οικογένειά μου περάσαμε στην Κομοτηνή τα τρία ομορφότερα χρόνια της ζωής μας και επιστρέφουμε πίσω με χρυσές αναμνήσεις πιστεύοντας ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση. Είμαστε στο σωστό δρόμο και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτό το δρόμο».

Στο ερώτημα για το κατά πόσο αισθάνεται αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Πρόξενος απάντησε: «Κάθε ανθρώπινο ον αισιοδοξεί για την ειρήνη, την ελευθερία και την φιλία μεταξύ των λαών. Γιατί και εγώ άρα να μην κάνω το ίδιο»;

Ο κ. Μπότσαλι κατέληξε σημειώνοντας πως όταν ήρθε στην Κομοτηνή διέκρινε μεταξύ των Ελλήνων και των «Τούρκων» της Θράκης αισθήματα ευερέθιστα και τώρα αφήνει τη Θράκη βλέποντας γύρω του να κυριαρχεί η ελπίδα.

Μεταξύ εκείνων που προσήλθαν στη δεξίωση του προξένου ήταν ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης, οι περισσότεροι δήμαρχοι και κοινοτάρχες των μειονοτικών δήμων των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αχμέτ Ιλχάν, ο πρώην βουλευτής κ. Γκαλήπ Γκαλήπ, ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Χατζηκωνσταντίνου, που είχε μάλιστα και θερμή συνομιλία με τον κ. Μπότσαλι, ο αντινομάρχης κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Μιχάλης Αθανασιάδης καθώς και πλήθος ακόμα νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων που έσπευσαν να ευχηθούν από κοντά στο ζεύγος Μπότσαλι. Ο απερχόμενος πρόξενος μετατίθεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του στην Άγκυρα ενώ εντός δεκαπέντε ημερών αναμένεται η άφιξη του νέου προξένου που όπως πρώτος έγραψε ο ΠτΘ θα είναι ο κ. Ουμίτ Γιαρντίμ ο οποίος έρχεται από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Λισσαβόνα.

paratiritis