ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Gümülcine Devlet Hastanesi doktorlardan yalnızca Yunanca konuşmalarını istedi

21.11.2013
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Bölgede Yunanca’dan sonra en çok konuşulan dilin Türkçe olduğu düşünüldüğünde bu genelgenin niçin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tepkisini çektiği gayet açıktır.

11 Kasım 2013 tarihinde yayınladığı genelge ile Gümülcine Devlet Hastanesi, hastanede görev yapan doktorlarda hasta ile ilişkilerinde Yunanca konuşmalarını istedi. Yunan doktorların yanı sıra üç uzman 13 asistan Türk doktorun görev yaptığı Gümülcine Devlet Hastanesi’nin yayınladığı genelgenin hastanede Türkçe konuşulmasının engellenmesine yönelik bir adım olarak algılanarak azınlığın tepkisini çekti.

Gümülcine Devlet Hastanesi Müdürü Hacinestoras tarafından tüm bölümlere gönderdiği yazıda asistan doktorların “anlaşılmayan bir dil” konuştuklarını ifade ederek bu durumun hastaların sağlığı açısından tehlike oluşturabileceği gerekçesi ile tüm doktorlardan hastalar ile Yunanca konuşmalarını istedi. Genelgenin azınlık ve hastanede görev yapan Türk doktorların tepkisini çekmesi üzerine Gündem’e konuşan hastane müdürü Hacinestoras, genelde yer alan “uygun olmayan dil”in ne olduğu sorusuna cevaben yalnızca tek bir dilden değil Türkçe’nin yanı sıra Rusça ve Gümülcine’de göçmen merkeziyle birlikte konuşulan diğer dilleri de kastettiklerini söyledi. Genelgede belirli bir dilin konuşulmasını yasaklamadıklarını yalnızca sorumlu uzman doktorun da hasta ile asistan doktorlar arasındaki diyalogu anlamasını istediğini söyledi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Bölgede konuşulan diğer dillerin yanı sıra en çok konuşulan dilin Türkçe olduğu düşünülecek olursa yayınlanan genelgenin niçin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tepkisini çektiği gayet açıktır. Irkçılık karşıtı yasa tasarının Meclis’e gönderildiği bir dönemde böylesi bir genelgenin yayınlanması oldukça talihsizdir. Bu konu Avrupa Irkçılık Karşıtı Ağı(ENAR) tarafından yarın Yunanistan Ombudsmanı’nın katılımı ile düzenlenecek toplantıya katılacak olan Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi temsilcileri tarafından da dile getirilecektir.” açıklamasında bulundu.