ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türkleri AİHM Yolunda

26.08.2004
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Burhanettin Hakgüder, Yunanistan vatandaşlığından çıkarılan Türk kökenlilerin vatandaşlıklarını geri almak için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını bildirdi.

Hakgüder, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. Ylaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardından Hakgüder, Bakanlık çıkışında bir açıklama yaptı. Hakgüder, Batı Trakya'da yaşayan yaklaşık 150 bin Türk kökenli Yunan vatandaşı olduğunu anımsattı. Bugüne kadar yaklaşık 60 bin Türk kökenlinin Yunan vatandaşlığından çıkarıldığını kaydeden Hakgüder, bunlardan 500'ünün halen Yunanistan'da yaşadığını, diğerlerinin ise dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunduğunu ifade etti. Hakgüder, uygulamada Yunanistan Anayasası'nnın 19'uncu maddesindeki, "Yunan etnik kökenine sahip olmayan Yunan vatandaşlarının yurtdışına çıkmaları halinde Yunan İçişleri Bakanlığı ilgili kişileri vatandaşlıktan çıkarabilir" hükmünün dayanak olarak kullanıldığını iddia etti.

Hakgüder, Fransız, İsveçli ve Alman hukukçulara danışmakta olduklarını ve görüşmelerin sonucunda 2004 yılı sonuna kadar vatandaşlıkların geri alınması için AİHM'de dava açacaklarını bildirdi. Hakgüder, Dışişleri Bakanı Gül'den izin almak gibi bir durumun sözkonusu olmadığını, sadece Gül'e bilgi verdiklerini söyledi.
ANKA