ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Altın Şafak Partisi lideri ve milletvekilleri tutuklandı!

30.09.2013
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Soruşturmanın büyük bir ciddiyetle ve detaylıca yürütülmesini talep ediyor, elde edilen tüm bulguların tüm şeffaflığıyla kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz.

Yunanistan’da Pavlos Fissas isimli bir Yunan vatandaşının kalbinden bıçaklanarak öldürülmesi ile ilgili başlatılan soruşturma çerçevesinde aşırı sağcı Altın Şafak Partisi’nin lideri Nikos Michaloliakos tutuklandı. Atina Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Altın Şafak Meclis Sözcüsü İlias Kasidiaris dahil üç milletvekilinin aralarında bulunduğu toplam 21 kişi hakkında “organize suç örgütü kurma, yönetme ve yasa dışı silah bulundurma” suçlarını işledikleri gerekçesi ile tutuklandı.

Aralarında iki polisin de bulunduğu toplam 21 kişi savcılığa çıkarıldı. Gece yarısına kadar süren ilk ifadelerin ardından Atina Başsavcılığı “organize suç örgütü kurma, yönetme, üye olma ve yasadışı şekilde silah bulundurma” suçlamasıyla dava açılmasını talep etti. Tutuklular, Çarşamba gününe kadar Emniyet Genel Müdürlüğü’nde kalacak ve talepleri üzerine yeniden ifade verecekler.

Tutuklanan milletvekillerinin vekillikleri siyasi haklardan mahkeme kararı ile men edilinceye kadar vekillikleri devam edecek. Öte yandan Altın Şafak Partisi’ne yapılacak devlet yardımının kesilmesi için Yunan Parlamentosu’nun bugün bir yasa tasarısı sunması bekleniyor.

Yunanistan’da 1974 yılında demokrasiye geçişten bu yana ilk kez milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılmadan bir parti lideri ve milletvekilleri tutuklandı. 18 Eylül 2013 tarihinde ırkçı karşıtı söylemleri ile tanınan müzisyen Pavlos Fissas’ın öldürülmesi tüm ülkede büyük bir tepkiye sebep olmuş, halk farklı şehirlerde sokaklara dökülerek Altın Şafak’ı protesto etmişti. Altın Şafak ise katil ile bir bağının olmadığını iddia etmişti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Ülkemiz Yunanistan Altın Şafak tehditi karşısında nihayet ciddi ve somut bir adım atmış, Pavlos Fissas’ın öldürülmesi ile başlatılan soruşturmada parti lider ve milletvekilleri ile polisin de aralarında bulunduğu pekçok kişi tutuklamıştır. Bu ciddi bir adımdır. Bundan sonra soruşturmanın büyük bir ciddiyetle ve detaylıca yürütülmesini talep ediyor, elde edilen tüm bulguların tüm şeffaflığıyla kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz. Bu durum Yunanistan için ciddi bir test olacaktır, umarız Fissas’ın öldürülmesi ile başlayan bu süreç ülkemiz ve ülkede yaşayan tüm herkes için yeni bir gelecek kurulmasında başlangıç oluşturur.” açıklamasında bulundu.