ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Gökçeada’da Rum ilkokulu açılması talebine resmen onay verdi

02.04.2013
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: BAKEŞ’in özel bir ortaokul ve bir anaokul açılması başvurusuna eğitim bakanlığından iki yıldır cevap alınamıyor

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Rum Azınlığı’nın Gökçeada’da okul açma talebini resmen onayladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın izni ile 1964 yılında öğrenci yetersizliği nedeniyle kapatılan okulun bulunduğu aynı yerde Özel Gökçeada Rum İlkokulu açılacak. Ocak 2012’de T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Gökçeada’da İstanbul Rum Azınlığı’na ait yeni bir ilkokulun açılması talebini kabul etmiş, ardından okulun açılması ile ilgili yasal süreç başlatılmıştı. Mart 2013’te ise Milli Eğitim Bakanlığı, okul başvurusunu resmen onayladı. Böylelikle 49 yıl sonra Gökçeada’da yeni bir azınlık okulu açılmış olacak.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2012 yılında yapılan başvuru doğrultusunda çalışma başlattıkları ve 1964 yılında Kıbrıs sorunu nedeniyle öğrenci alımı yasaklanan ve öğrencisiz kaldığı için kapatılan ilkokulun yeniden açılmasını kararlaştırdıklarını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Gökçeada’da Rum ilkokulu açılması talebini resmen onaylaması üzerine İmroz Gökçeada’yı Koruma, Yardımlaşma, Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Stelyo Berber, “Çok sevindirici ve önemli bir gelişme. Bizim de çok istediğimiz adalıların istediği bir olaydı. Belki de son 50 senedir, yapılmış en somut, en net siyasi karar” yorumunda bulundu.

PASOK Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman BAKEŞ’in talebi ile ilgili soru önergesi sundu

Gökçeada’da Rum ikokulu açılması talebinin onaylanması ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “İstanbul Rum Azınlığı’nın Gökçeada’da azınlık ilkokulu açılması talebi Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmen onayı ile birlikte sonuca kavuştu. Bu adada yaşayanlar öncelikli olmak üzere İstanbul Rum Azınlığı açısından oldukça sevindirici ve önemli bir gelişme. Anavatan Türkiye’nin de İstanbul Rum Azınlığı’nın sorunlarını dinlediğinin ve taleplerini ciddiyetle ele aldığının da bir göstergesi. Buna karşılık ülkemiz Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın temsilcisi kuruluşlardan Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi’nin Batı Trakya’da özel bir azınlık ortaokulu ile özel azınlık anaokulu kurulması yönünde 2011 yılında yaptığı iki başvuruya halen yanıt alınamadı. Başvuru belgelerini ilgili bakanlık hukuk müşavirliğine gönderen BAKEŞ, Şubat 2013’te ilgili bakanlığa yeni bir yazı göndererek taleplerine yanıt verilmesini istedi. Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi PASOK Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman da 26 Mart 2013’te BAKEŞ’in başvurusuna neden cevap alınamadığı ile ilgili bir soru önergesi sundu. Ancak tüm girişimlere rağmen cevap alınamadı.” açıklamasında bulundu.