ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Uluslararası Af Örgütü Kaygılı

23.07.2004
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Yunanistan'ın, olimpiyatlar nedeniyle, ''Olimpiyat tarihinin en büyük güvenlik operasyonunu başlatmasıyla mültecilerin, sığınma başvurusunda bulunanların, göçmenlerin ve evsizlerin yakalanarak gözaltına alındığı'' yolunda gelen bilgilerden büyük kaygı duyduğunu bildirdi.

Merkezi Londra'da bulunan UAÖ tarafından yapılan açıklamada, ''Olimpiyatlarla bağlantılı alınacak güvenlik tedbirlerinin, Romanlar gibi savunmasız azınlıkların sosyal ve ekonomik haklarını daha da zayıflatma tehlikesinin çok büyük olduğu'' kaydedildi.

Açıklamada, 137 Romanın ekonomik ve sosyal haklarının, olimpiyat stadyumu inşaat sahası bölgesindeki evlerinden çıkartılarak ihlal edildiği ifade edilerek, hükümetin, bu kişilerin alternatif ikametlerinin kira bedellerini destekleyeceği ve kalıcı olarak yeniden barınmalarını sağlayacağına dair anlaşmaya da uymadığı bildirdi.

UAÖ'nün, Yunan Hükümetinin atletleri, resmi görevlileri, gazetecileri ve seyircileri korumak amacıyla içinde bulunduğu durumu anladığı belirtilen açıklamada, ''ancak bu, insan hakları pahasına, özellikle de savunmasız grupların insan hakları pahasına olmamalıdır'' denildi.

Açıklamada, UAÖ'nun ''Devlet görevlilerinin, güvenliği tesis etme bahanesiyle temel insan haklarını, cezalandırılmayacağından emin olarak, ihlal etmesinden ve ırk ayrımcılığını teşvik etmesinden kaygı duyduğu'' ifade edildi.

UAÖ ayrıca, Müslümanların da güvenlik adına ayrımcılığa uğradığını, göçmenlerin, sığınmacıların haklarının ihlal edildiğini kaydederek, Yunanistan'daki yeni terörizm yasasının da adil yargılanmayı tam olarak garanti altına almadığı ve terör eylemlerini belirgin biçimde tanımlamadığını belirtti.

Açıklamada, ''Yunan güvenlik birimlerinin nasıl görev yapacağının, özellikle de denetim ve hesap verme konularında şeffaf olmamasının da'' UAÖ'nün kaygı duyduğu konular arasında bulunduğu kaydedildi.