ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

EMISCO 240 İmam yasasında yapılan ek düzenlemeye karşı

24.01.2013
Sosyal Uyum İçin Avrupa Müslüman Girişimi (EMISCO), 22 Ocak 2013 tarihinde Yunanistan’da Batı Trakya’daki camilere “atanmış” müftülere bağlı olarak devlet memuru statüsünde 240 din görevlisinin atanmasını öngören yasada yapılan ek düzenleme ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Batı Trakya’daki durumdan derin bir endişe duyduğunu ifade eden EMISCO, 16 Ocak’ta getirilen ek düzenlemenin Yunan makamlarının tek taraflı kararı ile oluşturulduğunu, ek düzenleme yapılırken azınlık milletvekillerinin veya dini elitin görüşüne başvurulmadığını belirtti. İlahiyat mezunu olmayan kişilerin okullarda veya camilerde Kur’an öğretmesinin kabul edilemeyeceğini belirten EMISCO, bu düzenleme ile azınlığın dini alandaki özerk yapısının ihlal edildiğini kaydetti.

Devletin atayacağı imamlar artık devlet okullarında da görev yapabilecek

3536/2007 sayı ve tarihli yasanın Yunan makamları ile azınlık arasında büyük bir anlaşmazlık yarattığını belirten EMISCO, yalnızca azınlığın değil bazı Yunanlıların da yasaya tepki göstermesi üzerine Yunanistan’ın yasayı uygulamaya geçiremediğini belirtti. Yasada yapılan ek düzenlemenin 21 Aralık 2012’de Yunan parlamentosunda gönderilmesinin ardından parlamentoda gerçekleştirilen oylamada üç Türk milletvekilinin yasaya karşı çıktığı belirten EMISCO, yasada tüm tepkilere rağmen değişikliğe gidildiğini not etti.

İlkokul veya ortaokul mezunu olan kişilerin devlet okullarında Kur’an öğretmesinin önü açıldı

EMISCO, ek düzenleme ile yeterli sayıda öğrencinin talebi halinde Müslüman din adamlarının yalnızca camilerde değil ilk ve orta dereceli devlet okullarında da Kur’an öğretmesinin önünü açtığını belirtti. Atanacak din görevlisini sayısının aynı kaldığını belirten EMISCO, yalnızca 240 imamın İskeçe, Gümülcine ve Meriç illerine olan dağılımında değişikliğe gidildiğini belirtti. Üçüncü olarak 240 imamın atanmasına karar verecek olan komitenin yapısında değişikliğe gidildiğini belirten EMISCO, artık tamamı Hristiyanlardan oluşan beş kişilik komite yerine 5’inden 3’ü Müslüman olan ve atanmış müftünün başkanlık edeceği komitenin atanacak imamları seçeceğini belirtti. EMISCO, atamalarda Yunanistan’da veya yurtdışında ilahiyat öğrenimi görmüş üniversite mezunlarına öncelik verileceğini ancak yeterli sayıda başvurunun olmaması halinde toplam 10 yıldır Kur’an eğitimi veren ilkokul ve ortaokul mezunlarının da işe alınabileceğinin ifade edildiğini not etti. EMISCO, ek düzenleme ile bu durumun devlet ortaokullarında ortaokul veya yüksek öğrenim diploması olmayan bir azınlık üyesinin dahi Kur’an öğretebilmesi ihtimalinin ortadan kaldırılmadığını söyledi.

İlgili basın açıklamasının tamamına http://www.emisco.com/2013/01/22/press-release-situation-in-western-thrace/ linkinden ulaşabilirsiniz.