ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Bremen Eyaleti de Müslümanlar ile hak eşitliği anlaşması imzaladı

16.01.2013
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Almanya’nın diğer eyaletlerinin de Müslümanlar ile benzer hak eşitliği anlaşmaları imzalamalarını istiyoruz

Almanya’nın Bremen Eyaleti Hükümeti, eyalette yaşayan Müslümanların haklarını güvence altına alan hak eşitliği anlaşması imzaladı. Bremen Belediye Başkanı Jens Böhrnsen, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) ve Cami Dernekleri Çatı Kuruluşu (ŞURA) temsilcileri ile Hak Eşitliği Anlaşması imzaladı.

Deutsche Welle’nin haberine göre 2008 yılından bu yana devam eden müzakerelerin ardından anlaşma Bremen Senatosu ve Eyalet Konseyi tarafından kabul edildi, taraflar arasında anlaşmanın imzalanması ile süreç tamamlanmış oldu. Anlaşmaya göre Bremen eyaletinde yaşayan Müslümanlar dini bayramlarda yasal izin kullanabilecek. Eyaletteki okullarda din dersi müfredatının oluşturulmasında İslami kuruluşlar da katkıda bulunacak. Aynı zamanda Müslümanlar, İslami geleneklerine uygun olarak defin işlemlerini yapabilecekler.

Müslümanlar için haklar getiren anlaşma aynı zamanda Müslümanlara sorumluluk da getiriyor. Buna göre İslami kuruluşlar Almanya’nın anayasal düzenine ve demokratik sistemine bağlı kalacaklar. Aynı zamanda İslami kuruluşlar kadın-erkek eşitliğinin tam olarak uygulanması gibi konularda adım atma sözü veriyorlar.

Kasım 2012’de Hamburg Eyaleti, DİTİB, ŞURA, VIKZ ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) temsilcileri ile hak eşitliği anlaşması imzalamış, eyalette yaşayan Müslümanlara diğer dini gruplar ile eşit statü tanımıştı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Hamburg Eyaleti’nin ardından Bremen Eyaleti’nin Müslümanlar ile hak eşitliği imzalamış olması oldukça sevindirici. Böylelikle Hamburg’un ardından Bremen eyaletinde de İslam resmen tanınmış, Müslümanların Almanya’nın bir parçası olduğu kabul edildi. Almanya’nın diğer eyaletlerinde de Müslümanlar ile benzer anlaşmaların imzalanmasını isteriz. Böylelikle Almanya’da yaşayan Müslümanlar resmen bu ülkenin bir parçası olarak kabul edilecektir.” açıklamasında bulundu.