ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Almanya’da eyaletler Nasyonel Demokrat Parti’nin kapatılmasını istiyor

17.12.2012
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: NPD’nin kapatılması bireylerin devlete olan güveninin tazelenmesine katkı sağlayacaktır.

Almanya’da Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi, Nasyonel Demokrat Parti’nin kapatılması için Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak. Aşırı sağ eylemleri ve Almanya’daki neo-Nazi cinayetler ile bağlantısı olduğu düşünülen Nasyonal Demokrat Parti(NPD)’nin kapatılması için yapılan oylamada 15 eyalet, NPD’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması için “evet” oyu kullanırken Hessen Eyaleti çekimser oy kullandı.

Deutsche Welle’nin haberine göre yasal bir parti olarak faaliyetlerine devam eden ve hazineden para yardımı alan NPD’nin aşırı sağcı terör hücreleri ile işbirliği yaptığı iddiası ile Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi, NPD’nin kapatılmasını istiyor. NPD’nin kapatılması için ilk başvuru 2003 yılında yapılmış, ancak Federal Anayasa Mahkemesi başvuruyu devletin parti yönetimine muhbir yerleştirmesini ve iddiaların objektif olarak kanıtlanamamasını gerekçe göstererek reddetmişti. İkinci başvuruda Federal Anayasa Mahkemesi’nin aynı gerekçe ile başvuruyu reddetmemesi amacı ile NPD’nin kapatma talebini haklı gösterecek delillerin objektif kaynaklara dayandırılmasına karar verildi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Federal Eyalet Temsilciler Meclisi’nin NPD’nin kapatılması talebi ile yaptığı oylama eyaletler düzeyinde aşırı sağa gösterilen tepki açısından oldukça önemli. Neo-nazi terör cinayetleri nedeni ile Almanya’daki göçmen kökenli kişilerin devlete olan güveninin sarsıldığı bir dönemde eyaletleri sağduyu ve hassasiyet ile aşırı sağcı terör hücreleri ile işbirliği içerisinde olduğu iddia edilen NPD’nin kapatılması istemi ile Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak olması bireyler ile devlet arasındaki güven ilişkisinin güçlendirilmesine önemli bir katkı sağlayacaktır.” açıklamasında bulundu.