ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Almanya’da aşırı sağ yükselişte!

16.11.2012
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Aşırı sağ düşüncenin merkeze kaymış olması endişe verici!

Almanya’da Friedrich Ebert Vakfı’nın “Orta Sınıfın Değişimi – Almanya’da Aşırı Sağcı Zihniyetler 2012” başlıklı araştırma sonuçları Almanya’da artan yabancı ve İslam düşmanlığı konusunu yeniden gündeme taşıdı. Deutsche Welle Türkçe servisinin haberine göre Batı Almanya’da toplumun yüzde 20’si, Doğu Almanya’da ise toplumun yüzde 39’u yabancı düşmanı. Araştırmaya göre ankete katılan kişilerin yüzde 60’a yakın bir kısmı İslam karşıtı söylemleri tamamıyla veya büyük ölçüde destekliyor. Friedrich Ebert vakfının tespitine göre araştırma sonuçları Almanya’da ırkçılığın büyük bir ölçüde İslam’a odaklandığını ve ırkçılığın kültürel bir görünüm kazandığını gösteriyor.

Aşırı sağın sorunu merkezin sorunu haline geldi

2006 yılından bu yana düzenli aralıklarla yaptığı araştırmada Friedrich-Ebert Vakfı, bu yıl 2 bin 415 Alman vatandaşı ve Alman vatandaşı olmayan 95 göçmenle görüştü. 2010 yılında yapılan araştırma ile kıyaslandığında aşırı sağcı görüşleri savunan Almanların oranı yüzde 8.2’den yüzde 9’a yükseldi. Araştırmada ankete katılanların yüzde 36’sının “Yabancılar, sosyal devlet sistemimizi istismar etmek için buraya geliyor” düşüncesini desteklediği belirtiliyor. Araştırmayı yapan bilim adamları Elmar Brähler ve Oliver Decker aşırı sağ sorununun toplumun merkezinin sorunu haline geldiğini ifade ediyorlar.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Friedrich-Ebert Vakfı’nın yaptığı araştırma sonuçları bakımından dikkat çekici. Almanya’da son yıllarda artış gösteren aşır sağcı düşüncenin aşırı sağ kesimden merkeze kayarak toplumun geneline yayılması oldukça endişe verici. Bu endişe verici durum karşısında eyalet ve federal düzeyde acil önlemler oluşturulmalı, farkındalık kampanyaları aracı ile toplumun geneline yayılan ve gün geçtikçe artış gösteren aşırı sağ zihniyetin önüne geçilmeli” açıklamasında bulundu.