ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İbrahim Şerif ile İlhan Ahmet'ten açıklama

18.07.2004
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ile Rodop Milletvekili İlhan Ahmet'in Celal Bayar Lisesi Yurdu'nun bir bölümünün istimlak edilmesiyle ilgili açıklamaları:

Konuyla ilgili olarak GÜNDEM'e bir açıklama yapan Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, kimseyi karalamadıklarını, kimseyi hedef almadıklarını, iki ülke arasındaki iyi ilişkilere ve dostluğa da kesinlikle zarar getirme niyetinde olmadıklarını kaydederek "Dostluğun ilerlediği bir dönemde vakıflarımıza yapılan bu muamelenin olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Edindiğimiz bilgilere göre Celal Bayar Lisesinin Yurdunun bir bölümü yol açılmak kaydıyla istimlak edilecek. Bu durum vakıf arazisine bir tecavüzün olduğunu göstermektedir. Yaptığımız araştırma sonucunda böyle bir durumun varolduğunu tespit ettik. Okulların yeniden açılacağı günlerin yaklaştığı bir dönemde böyle bir yurdun yıkılması, yurt yemekhanesinin yıkılması, onun da ötesinde bir vakıf arazisinin bu şekilde parçalanması azınlığın hoşuna gitmiyor. Bunun üzerine birkaç gün önce Danışma Kurulu'nu topladık ve bilgi verdik." dedi. 1967'den bu yana birçok vakıf malına tecavüzlerin varolduğunu ifade eden İbrahim Şerif şöyle dedi: " Örneğin Tekke camı, Alankuyu'daki eski mezarlığın zaptedilmesi, Celal Bayar Lisesi'nin avlusunun ikiye bölünmesi, Tabakhane bölgesinde bir gayrımenkulün satılması. Bu konuda azınlığın hiçbir bilgisi yok. Hiç kimse bilgi vermiyor. Azınlık bu konularda hassastır. Biz bu konuyu Danışma Kurulu'nda görüşü rken, İstanbul'daki Batı Trakya dernekleri de aynı olaydan haberdar olmuşlar ve onlar da bu konuyu basına yansıtmışlar. Halkımız bu konuda duyarlı. Bu duyarlılık karşısında yönetimin de belediyenin de bir şeyler yapması lazım. Sorun konuşarak halledilebilir. Maksat kimseyi kötülemek değil. Sayın milletvekilimiz de belediye başkanıyla görüştüler. Bu konuda bir çözümün bulunacağına inanıyorum. Danışma Kurulumuz vakıflarımızın idaresinde tayinli kişilerin bulunmasından rahatsız. Danışma Kurulu bu kişilerin istifasını istiyor. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, seçimle işbaşına gelmiş insanlardan kurulu bir heyettir. Dolayısıyla azınlığın sesidir. Avrupa Birliği'nde insan ve azınlık haklarının gündemde olduğu, azınlıklara önem verildiği bir dönemde, iki ülke arasında dostlukların ilerlediği bir dönemde azınlık vakıflarına haksızlık yapılmasına, vakıflarımızın tarumar edilmesine gönlümüz razı olmuyor. Bunun için bu olayı sonuna kadar takip edeceğiz. Hukuk yollarını arayacağız. Ama arzumuz bu işlerin, kimsenin gönlü k ırılmadan halledilmesidir. Eğer bu sorun iyi bir şekilde halledilirse bugün veryat ettiğimiz gibi, yarın teşekkür etmesini de biliriz."

Rodop YDP milletvekili İlhan Ahmet de 14 Temmuz Çarşamba günü Gümülcine Belediye Başkanı Tasos Vavaciklis'i ziyaret ederek konuyla ilgili bir görüşme yaptı. Milletvekili İlhan Ahmet görüşmeyle ilgili olarak GÜNDEM'e yaptığı açıklamada Gümülcine'de 1933 yılında hazırlanmış bir şehir planının olduğunu bu planın uygulanmasının Gümülcine Belediyesi'nin kararıyla olduğunu ifade ederek "1998 yılında Rodop valiliğinin kararıyla Gümülcine planının yürürlüğe girmesine karar veriliyor. 2001 yılında da Celal Bayar Yurdunun bir bölümünün istimlak edilerek yolun açılması kararlaştırılıyor. Bu karar alındıktan sonra tazminatlar yatırılıyor. Şu anda iş o kadar ilerlemiş durumda ki müteahhitler o bölgede inşaat yapabilmek için projeleri hazırlayıp şimdiden daire bile satıyorlar. Ben bugün belediye başkanını ziyaret ederek konuyu görüştüm. Sayın belediye başkanına olayın son derece önemli olduğunu, cemaat yö netiminin gerekeni yapamadığını ve cemaat yönetiminin seçimle işbaşına gelene kadar cemaat malıyla ilgili her türlü işlemin şaibe altına olacağını sö yledim. Bu yüzden de kendisinden sözkonusu planı değiştirmesini veya durdurmasını, bunu da yapamazsa o zanan en az zararla cemaat malının korunmasını istedim. Belediye başkanı en kısa zaman içinde kendi çalışma arkadaşlarını toplayarak olayı görüşeceklerini ve bize bilgi vereceğini söyledi." diye konuştu. İlhan Ahmet görüşme sırasında sözkonusu olayın azınlık açısından çok önemli olduğunu vurguladığını ve meselenin Gümülcine belediyesinin kararı yla düzeltilmesini talep ettiğini söyledi. Milletvekli İlhan Ahmet Gümülcine Belediye Başkanı Vavaciklis'ten alacakları bilgiden sonra meseleyi bir bas ın duyurusuyla halka aktaracaklarını da sözlerine ekledi. Öte yandan Türkiye'deki Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkezi de Celal Bayar Lisesi Yurdunun istimlakiyle ilgili olarak bir basın açı klaması yayınladı.