ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Uluslararası Af Örgütü’nün 2002 Raporu

01.01.2003
Yunanistan’da insan hakları ihlalleri

Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Af Örgütünün 2002 Raporu yayınlandı. Dünyadaki toplam 152 ülkedeki insan hakları ihlalleriyle ilgili bilgilerin yer aldığı raporda Yunanistan’a da iki sayfa ayrıldı. Raporun, din ve ifade özgürlüğü bölümünde İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Aga aleyhine açılan davaların sürdüğü bilgisine yer verildi.

Uluslararası Af Örgütünün raporunda, Yunanistan’da Ocak 2001’de yapılan bir anayasa değişikliği ile "savaş döneminde ve buna bağlı olarak işlenen ciddi suç lar" hariç bırakılarak idam cezasının kaldırıldığı belirtilirken özellikle yasadışı göçmenlere ve azınlık mensuplarına yönelik kötü polis muamelelerine geniş yer ayrıldı. Raporda, iki ayrı olayda 21 yaşındaki Marinos Hristopulos adlı bir Roma genci ile 20 yaşındaki Gentjan Celniku adlı Arnavutluk vatandaşı bir gencin polis silahıyla vurularak öldüğü hatırlatılarak, "silahlarının kaza ile ateş aldığını" savunan polis memurlarının cinayet suçuyla yargılandıkları ancak kefaletle serbest bırakıldıkları aktarıldı.

Polis tarafından gözaltına alınan sanıklara yönelik kötü muamelerle ilgili isim ve örneklerin de sıralandıği raporda 1996-2000 yılları arasında polis memurları aleyhinde 163 resmi şikayetin olduğu, bunlardan 52’si hakkında ceza davası açılmasına rağmen bunlardan ancak 24’ünün sadece disiplin cezasına ç arptırıldıkları bilgisi de yer aldı.

Göçmen ve mültecilere yönelik insan hakları ihlallerinin sıraladığı raporun din ve ifade özgürlüğü bölümünde İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Aga aleyhine açılan davaların sürdüğü bilgisine yer verildi. Mehmet Emin Aga’nın "dini bir sıfatı yasadışı kullandığı" gerekçesiyle Ocak ayında Lamia Mahkemesi tarafından dört ay hapse mahkum edildiği kaydedilen Uluslararası Af Örgütü’nün raporunda Aga’nın "mahalli müslümanlar tarafından Müftü olarak seçilmesine ra ğmen bu görevinin devlet tarafından tanınmadığı ve İskeçe Müftüsü olarak imzaladığı dini içerikli mesajları dolayısıyla mahkum edildiği" bilgisi de verildi. Raporda Mehmet Emin Aga’nın daha sonra 4 ayrı davadan beraat ettiği de belirtildi.

Aynı bölümde Ulah azınlığın kültürel hakları için 1995 yılında bildiri dağıtan Sotiris Bletsas’ın "kamu düzenini bozucu yanlış bilgi dağıtmaktan" 15 aya mahkum edildiği belirtilerek kendisinin geçtiğimiz Aralık’ta temyiz aşamasında beraat ettiği de kaydedildi.