ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Hamburg Eyaleti Hükümeti Müslüman cemaatler ile devlet antlaşması yapacak

15.08.2012
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Hamburg Eyaleti’nin Almanya’daki diğer eyaletlere örnek oluşturmasını isteriz

Almanya’nın Hamburg Eyaleti’nde Müslümanların topluma ait olduğu ve kabul gördüğü anlamına gelen “Devlet Antlaşması” üzerinde mutabakat sağlandı. Spiegel’in haberine göre Hamburg Eyaleti Başbakanı Olaf Scholz, 14 Ağustos 2012 tarihinde yaptığı açıklamada İslami cemaatler ile 2007 yılından beri sürdürülen görüşmelerin başarıyla tamamlandığını belirterek böyle bir antlaşmanın Almanya’da ilk kez imzalanacağını söyledi. Senato’da imzalandıktan sonra Eyalet Meclisi’nin onayına sunulacak devlet antlaşmasının sonbaharda yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Devlet antlaşması ile Müslümanların Alman toplumunun bir parçası olduğu resmen kabul ediliyor

Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz, DİTİB Eyalet Başkanı Zekeriya Altuğ, Senato Başkanı Christoph Krupp, Schura Başkanı Daniel Abidin, İKMB’den Murat Pırıldar, Almanya Alevi Toplumu’ndan Aziz Aslandemir ile birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında devlet antlaşmasının detayları hakkında açıklamalarda bulundu.

Devlet antlaşması, yeni haklar getirmemekle birlikte Müslümanların Alman toplumuna ait olduğunun kabul edilmesi açısından önem arz ediyor. Antlaşma, Hamburg’ta yaşayan Sünni ve Alevi vatandaşların inanç hürriyeti, ortak değerleri, Sünni ve Alevi tatil günleri, eğitim alanı, yüksek öğrenim ve eğitim, din dersleri, özel durumlarda dini danışmanlık, sesli ve görüntülü yayınlar, ibadethane ve kültürel faaliyet alanlarının kullanımında ve mülk edinmede hukuki hakların sağlanması, cenaze işleri gibi başlıkları kapsıyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Hamburg Eyaleti’nin İslami cemaatler ile imzalayacağı devlet antlaşması, Müslümanların Almanya’nın bir parçası olduğunun kabul edilmesi açısından çok önemlidir. Bu antlaşma ile Almanya’da bir ilke imza atacak Hamburg Eyaleti’nin diğer eyaletlere de örnek teşkil etmesini isteriz. Böylelikle, Almanya’da yaşayan Müslüman toplumunun bu ülkenin gerçek bir parçası olduğu herkesçe kabul edilmiş olunacaktır.” açıklamasında bulundu.