ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan’da yedi parti barajı aştı, yine koalisyon hükümeti kurulacak

18.06.2012
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Batı Trakya Türk Azınlığı 3 Türk milletvekili ile Meclis’te

17 Haziran Pazar günü Yunan halkı sandık başına gitti. Yunanistan’daki genel seçimlerde Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 29.7 oranında oy alarak seçimleri ilk sırada tamamladı. İkinci sıradaki Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yüzde 26.9, PASOK yüzde 12.3, Bağımsız Yunanlar yüzde 7.5, aşırı sağcı Altın Şafak yüzde 6.9, Demokratik Sol yüzde 6.2 ve Komünist Parti yüzde 4.5 oranında oy aldı. Bu oranlara göre mecliste Yeni Demokrasi Partisi 129, SYRIZA 71, Pasok ise 33 sandalye elde edebiliyor.

6 Mayıs 2012 tarihinde seçime giden ancak seçim sonrasında koalisyon hükümeti kurulamaması nedeni ile yaklaşık 40 gün sonra yeniden seçime giden Yunanistan rahat bir nefes aldı. 17 Haziran genel seçimlerinde Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu(IMF) ile imzalanan kredi anlaşmalarının sürdürülmesinden yana olan partilerin partilerin çoğunluğu kazanması, ülkenin Avro Bölgesi’nden ayrılabileceği yönündeki endişeleri giderdi. Şimdi Yeni Demokrasi Partisi Lideri Antonis Samaras hükümet kurma yetkisini alarak koalisyon görüşmelerine başlayacak.

3 Türk milletvekili: Ahmet Hacıosman, Ayhan Karayusuf ve Hüseyin Zeybek

Pazar günü yapılan seçimlerde Batı Trakya Türk Azınlığı, 3 Türk adayı milletvekili seçerek Yunan Meclisi’ne göndermeyi başardı. Hüseyin Zeybek, SYRIZA İskeçe Milletvekili seçilirken Ahmet Hacıosman PASOK Rodop Milletvekili, Ayhan Karayusuf ise SYRIZA Rodop Milletvekili oldu. İlhan Ahmet’in liste başı olduğu DİMAR partisi ise 12183 oy toplamayı başardı, ancak İlhan Ahmet milletvekili seçilemedi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “ABTTF Yönetim Kurulu ve Avrupa’da yaşayan Batı Trakya Türkleri adına Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye 3 milletvekilimizi tebrik ediyorum. 6 Mayıs erken genel seçimlerinden sonra koalisyon hükümetinin kurulamaması nedeni ile yaşanan zor günlerin yeni hükümetin kurulması ile birlikte geride kalmasını ümit ediyorum. Bununla birlikte aşırı sağcı ve Batı Trakya Türk Azınlığı karşıtı söylemlerde bulunan Altın Şafak’ın 6 Mayıs seçimlerinde aldığı oy oranını koruyarak Meclis’te yer almasından azınlığımız ve tüm ülke adına duyduğumuz endişenin devam ettiğini de belirtmek istiyorum.” açıklamasında bulundu.