ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Celal Bayar Lisesi'nin 51. kuruluş yılı kutlandı

03.12.2003
Gümülcine - Batı Trakya'nın Gümülcine kentindeki Celal Bayar Lisesi'nin 51. kuruluş yıldönümü, 02/12/2003 tarihinde düzenlenen törenle kutlandı.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in gönderdiği kutlama mesajlarının okunduğu törene, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın torunları Prof. Dr. Emine Gürsoy-Naskalı ve Prof. Dr. Akile Gürsoy ile Gümülcine Başkonsolosu Hüseyin Avni Botsalı katıldı.

Gümülcine Valisi Aris Yanakidis, azınlık milletvekilleri öğrenciler ve mezunların yanı sıra çok sayıda öğrenci velisinin de izlediği törende konuşan Gürsoy-Naskalı, büyükbabasının adını taşıyan bu okulda bulunmaktan duyduğu mutluluğu ve heyecanını dile getirdi.

Gürsoy-Naskalı, ''Büyükbabam hayatta olup bu okuldan mezun olanların bugün toplum içinde almış oldukları yeri görmüş olsaydı, çok büyük mutluluk duyacaktı'' dedi.

Akile Gürsoy da, konuşmasında, büyükbabası Celal Bayar'ın adını taşıyan bu okulun ögrencilerinden, ileride dünya barışı için çalışarak, seçecekleri mesleklerinde topluma ve insanlığa yararlı olmalarını beklediğini belirtti.

Dışişleri Bakani Gül, Celal Bayar Lisesi yöneticileri ve öğrencilerine hitaben gönderdiği mesajda, ''Yarım asırlık geçmişinde bir ilim ve irfan yuvası olarak binlerce genci yetiştirmiş olan Celal Bayar Lisesi, Türkiye ile Yunanistan arasındaki dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerinin somut bir göstergesini oluşturmaktadır'' ifadesini kullandı.

Batı Trakya'da bulunan iki azınlık ortaöğretim kurumundan biri olan Celal Bbayar Lisesi, 1952 yılında Türk-Yunan dostluğuna atfen Yunanistan Kralı Paul ve Kraliçe Frederika ile Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın ortak katkılarıyla, Batı Trakya Türk cemaati vakıflarına ait eski bir mezarlığın arazisi üzerinde inşa edildi.

Bir dönem bahçesinde Türk ve Yunan bayraklarının yan yana dalgalandığı Celal Bayar Lisesi'nin adı geçen zaman içerisinde Atina'nın kararlarıyla birçok kez değiştirildi. Yaklaşık 450 Batı Trakyalı Türk öğrencinin eğitim gördüğü okul, en son ''Komotini Azinlik Ortaokul-Lisesi'' olarak adlandırıldı.