ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AB Komisyonu Başkanı’ndan Yunanistan’a sert uyarı

08.02.2012
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Yunanistan’a Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oluşan troykanın şartlarını kabul etmeleri çağrısında bulundu. BBC Türkçe’nin haberine göre AB Komisyonu Başkanı Barroso, Yunanistan’da Ulusal Kurtuluş Hükümeti’ni oluşturan partilerin troykanın şartlarını kabul etmesini istedi. Yunanistan’ın şartları kabul etmemesi durumunda 130 milyar avro tutarındaki ikinci mali yardım paketi onaylanmayacak.

Yunanistan halkı ile troyka arasında kaldı

Troykanın şartları konusunda hükümeti oluşturan partiler arasında müzakereler devam ederken Başbakan Lukas Papadimos, troyka ile halkı arasında sıkışmış durumda. Troyka, kamu harcamalarında GSMH’nın yüzde 1.5’ine denk gelen bir oranda kesinti yapılmasını, asgari ücret ile tatil ikramiyelerinde indirime gidilerek emek giderlerinin düşürülmesini, kamu sektöründe işten çıkarmalara devam edilmesini isterken Yunanistan’da kamu ve özel sektör çalışanları troykanın talepleri doğrultusunda hükümetin almayı tasarladığı ek önlemleri protesto etmek amacı ile 24 saatlik greve gitti.

Liderler bugün toplanıyor

Yunanistan’ın troykanın şartlarını kabul etmemesi iflası seçmesi anlamına geliyor. İkinci mali yardım paketinden yararlanabilmesi için Yunanistan’ın 13 Şubat Perşembe’ye kadar anlaşması imzalaması ve parlamentonun onayına sunması gerekiyor. Bu nedenle troykanın şartları üzerinde mutabakata varamayan PASOK, Yeni Demokrasi Partisi ve LAOS, Başbakan Lukas Papadimos başkanlığında bugün toplanacak.