ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Türkiye Başbakanı Tüm Resmi Açıklamalarında Çok Dikkatliydi

10.05.2004
Tayyip Erdoğan'ın, Daha Güçlü Bir Yunanistan İçin Katkıda Bulunmaları Yönündeki Nasihatleri Azınlık Mensuplarında Şaşkınlık Yarattı!

Erdoğan azınlık mensuplarına hitaben yaptığı konuşmada, "Hiç kimse sizin Türk kimliğinizi elinizden almayacak, ancak, sizler Yunanistan ve AB vatandaşlarısınız" dedi.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Trakya Müslümanlarına, özgün -Türk- kimliklerini terketmemeleri, ancak, Yunanistan vatandaşı olduklarını da unutmamaları gerektiğini vurgulayarak ülkelerinin güçlü olmasının onların yararına olacağı çağrısında bulundu. Erdoğan Müslümanlardan sorunlarının çözümünü Yunan yasaları çerçevesinde aramalarını istedi.

Tayyip Erdoğan'ın bölgemizi ziyareti böylesine bir risk üstlenen hükümet açısından tehlikeli bir adım, ya da güvenlik güçleri, diplomatlar ve diğer makam temsilcileri açısından baş ağrıtabilecek türden bir ziyaretti belki, ama, bu ziyaretin olumsuz hiçbir olay yaşanmadan tamamlanmış olmasıyla birlikte bölgemiz için bambaşka koşullar ortaya çıkararak, bu tür ziyaretlerin rahatlıkla yapılabileceği sonucunu da doğurmuş oldu. Çeşitli çevreler, bu ziyareti, Karamanlis'in, sonuç vermesi beklenen cesur bir hareketi olarak yorumluyorlar. Gazetemiz de bu ziyaret sırasında yaşanan tüm ayrıntıları okuyucularımızın ilk elden öğrenebilmeleri için tüm görüşmeleri, karşılamaları, açıklamaları, yemekleri v.s. adım adım izledi.

Ziyaret çerçevesindeki en önemli temaslar, Doğu Makedonya-Trakya Bölge Genel Sekreterliği'nde, Gümülcine'deki Türk Başkonsolosluğu'nda ve Azınlık Yüksek Tahsilliler Derneği'nde gerçekleşti.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Kavala Sarışaban (Hrisoupolis) Havaalanından karayoluyla eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanları Beşir Atalay, Mehmet Aydın ve Kürşat Tüzmen eşliğinde saat 13.30'da Gümülcine'deki Türkiye Başkonsolosluğuna ulaştı.

Erdoğan, Eskicami yakınlarında arabadan inerek, buradan Türk Başkonsolosluğuna kadar yürüdü. Yolu dolduran yaklaşık 1000 Müslüman, Türkiye Başbakanını büyük bir coşkuyla karşıladı. İnsanlar, Erdoğan'ı, "Başbakanımız", "İnşallah, yani Allah yanında olsun" türünden sloganlar atarak alkışlıyorlardı, Erdoğan da etrafını saran güvenlik kordonunun gerisinde onları uzaktan selamlıyordu. Erdoğan özellikle çocukları kucakladı, selamlamasında ise, etrafına gülümseyen eşi Emine Erdoğan gibi ölçülüydü. Türkiye Başbakanı Başkonsolosluğa doğru ilerlerken bir süre "Galatasaraylılar" Derneği'nde durarak burada toplanmış olan gençleri selamladı.

Erdoğan'ın bölgemize gelişi yaklaşık 50 TV kanalı tarafından izlendi ve çok sayıda ünlü gazeteci bu münasebetle Gümülcine'ye geldi.

Rodop Polis Komutanlığı da sıkı güvenlik önlemleri almıştı. Tüm hassas noktalarda tedbir alınmıştı ve diğer illerden takviye ekipler gelmişti.

Yüksek düzeyli davetliden önce, azınlık derneklerinin tüm başkan ve temsilcileri, Mustafa Mustafa, Ahmet Mehmet, Galip Galip, Hasan İmamoğlu gibi sabık milletvekilleri, emektar Hasan Hatipoğlu, İskeçe'den Orhan Hacıibram, Birol akifoğlu, Ahmet Faikoğlu, "sözde" müftüler Hüseyin Aga (metinde aynen) ile İbrahim Şerif, hatta Sadık Ahmet'in oğlu Levent ile eşi Işık, Susurköy (Sosti) Belediye Başkanı Mustafa Mustafa, Kozlukebir (Arriana) Belediye Başkanı Halit Mehmet ile Sirkeli (Filira) Belediye Başkanı Hasan Kaşif Türk Başkonsolosluğuna gelmişlerdi. Bu şahısların yanısıra, feshedilmiş bulunan İskeçe Müslüman Gençler Birliği (metinde aynen, Türk Birliği kastediliyor) Başkanı Çetin Mandacı, Gümülcine Müslüman Gençler Birliği (metinde aynen) Başkanı Adnan Selim, Mustafçova (Miki) Belediye Başkanı Mücahit Dükkancı, Azınlık Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Murat Yunus, din adamları, öğretmenler, il meclisi üyeleri Mehmet Devecioğlu, Sibel Mustafa ile daha çok sayıda iyi giyimli kişi de karşılama için Konsolosluğun çevresinde toplanmıştı.

Erdoğan'ın İslami partisinin Bursa ve Edirne milletvekilleri de karşılama için bölgemize gelmişlerdi.

Türkiye Başbakanını Atina'dan Kavala'ya getiren uçak geciktiği için çok sayıda insan güneşin altında beklemek zorunda kaldı. Genç kızlardan oluşan bir halkoyunları ekibi de neticede gösteri yapamadı ve sadece Erdoğan'la fotoğraf çektirebildi.

Eşiyle birlikte Türkiye Başkonsolosluğuna gelen Emine Erdoğan buradaki toplantıya katılmadı ve Başkonsolosluk memuru Ramadan Duban'ın Adliye binasının arkasındaki evine gitti. Emine Erdoğan burada ev sahibesi tarafından ağırlandı. Geleneksel evde tiyatro grupları gibi çeşitli derneklerden kadınlar da vardı.

Başkonsolosluğa sadece Hüseyin Avni Botsalı'nın müsaade ettiği kişiler girebildi. Yunanistan'dan gazetecilerin girmesine izin verilmedi. Başkonsolosluğun kapıları sadece Abdülhalim Dede, TRT ve Türkiye'den gelen gazeteci ve TV kanallarına açıldı. Bunun dışında herkes dışarıda kaldı. Başkonsolosluğun önü iğne atılsa yere düşmeyecek derecede kalabalıktı.

Melahrini Martidou

Hronos
10 Mayıs 2004