ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Ayırıcı Fanatizm Duvarlarını Yükseltenler Dışlanmalılar

10.05.2004
Dışişleri Bakan Yardımcısı Evripidis Stilianidis, Türkiye Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a Gümülcine'nin iki eski fotoğrafını hediye etti ve bunların, birarada varolma ve birlikte yaratmanın göstergesi olduklarını ifade etti. 1920 yılına ait olan fotoğraflardan biri, birbirlerine çok yakın mesafede bulunan bir kilise ile bir camiyi göstermektedir.

Doğu Makedonya-Trakya Bölge Genel Sekreterliğini ziyaret eden Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Trakya Müslüman azınlığına, daha güçlü bir Yunanistan için çalışma çağrısında bulundu.

Erdoğan, "Bu bölgede yaşayan kardeşlerime daha güçlü bir Yunanistan için çalışmaları gerektiğini söylemek istiyorum. Sizler Yunan vatandaşı ve de ayrıca Avrupa vatandaşlarısınız. Daha güçlü bir Yunanistan için çalışmalısınız. Zira Yunanistan ne kadar güçlü olursa, sizin mutluluğunuz da o kadar artar" dedi ve iki ülke arasındaki farklılıkların ve de sorunların aşılabileceğini ifade etti.

Türkiye Başbakanı sözlerine devamla, "Aynı sorunlar bizim ülkemizde de mevcut. Ancak, bunlara cevap ve çözüm bulmak için çalışıyoruz. Farklı iki kültürü muhafaza ederek bir arada yaşayabilen halklar model oluşturmaktadırlar" dedi.

Bu tür sorunları geride bırakanları kutladığını ve onları alkışladığını belirten Türk Başbakan, orada hazır bulunanlar tarafından da alkışlandı.

Türkiye Başbakanı ayrıca, son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesi için çaba gösterildiğini ifadeyle, Türkiye ile Yunanistan'ın barışçıl yakınlaşmayı, kültür, ekonomi ve turizm gibi pek çok alanda uygulamaya koyduklarını ifade etti.

Erdoğan, bunların dışında iki ülke halklarının, fanatikleri görmezden gelmeleri ve geçmişi bir kenara bırakmaları gerektiğini ifadeyle, "Bu dünyada yaşayan, ancak gerçeklerden uzak olan kişilere, buradan, Trakya'dan tüm samimiyetimle şunu söylemek istiyorum: İnsanları sadece insan olarak görüyorum. Geçmişi bir kenara ve tarihi de tarihçilere bırakmalıyız" dedi ve konuşmasına "Trakya'yı Almanya'ya benzeterek, duvarlar örmeye çalışanları engelleyelim" sözleriyle devam etti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Evripidis Stilianidis, Türkiye Başbakanına Gümülcine kentine ait iki eski fotoğraf hediye etti ve bu fotoğrafların iki toplumun birarada varoluş ve birlikte yaratabilmelerinin göstergesi olduğunu ifade etti. 1920 yılına ait fotoğraflardan birisi bir kilise ile bir camiyi göstermektedir.

Doğu Makedonya-Trakya Bölge Genel Sekreterliği'nden çıkarken Makedonya-Trakya Bakanı Sayın Tsiartsionis de büyük bir sürpriz yaşadı. Zira Hukuk Fakültesi eski salonu önünde toplanmış yaklaşık 50 kişi Bakanı alkışlıyordu, ancak, güvenlik güçleri bu kişileri heyete yaklaştırmadı. Edindiğimiz bilgilere göre, bu grup Tsiartsionis'in köyünden olup, hemşehrileri Bakanın kente teşrif ettiğini duyunca gelip kendisini görmek ve kutlamak istemişlerdi...

Melahrini Martidou
Hronos
10 Mayıs 2004