ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AİHM işkence nedeni ile Yunanistan’ı mahkum etti

23.01.2012
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yunanistan’a Girit üzerinden yasadışı yollarla girmekten göz altına alınan Necati Zontul’un gözaltı sırasında işkence gördüğü iddiası ile açtığı davada Yunanistan’ı mahkum etti. Mahkeme, Yunanistan’ın Necati Zontul’a 50 bin avro tazminat ve 3.500 avro mahkeme masrafı ödemesine karar verdi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre gemi ile İstanbul’dan getirdiği 164 kaçak göçmenle birlikte Girit adası açıklarında yakalanan Necati Zontul, Hanya Limanı’na getirildikten sonra Yunan yetkililerce soyunmaya mecbur bırakıldığını ve cop ile cinsel saldırıya uğradığını belirtti. Adli Tıp muayenesi talebinin de reddedildiğini söyleyen Zontul, Rus ruleti ve kimyasal maddeli su püskürtme olmak üzere işkence gördüğünü ifade ederek 16 kaçak göçmenle birlikte açlık grevi yaptı. Olayın duyulması üzerine açılan soruşturmada Yunan Sahil Güvenlik Teşkilatı’nın beş üyesi mahkemeye sevk edildi. Üç sanık beraat ederken diğer ikisi hafif para cezasına çaptırıldı. 2004’te Türkiye’ye dönen, sonrasında İngiltere’ye giden Necati Zontul, AİHM’ye dava açarak Yunanistan’ı mahkum ettirdi.

Başkan Habipoğlu: Yunanistan insan hakları alanındaki tüm AİHM kararlarını eksiksiz yerine getirmeli

Avrupa Batı Trakya Türkleri Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Gözaltında bulunduğu sırada işkence gören Necati Zontul’un AİHM tarafından haklı bulunması adaletin tecellisi anlamına geliyor. İnsan hakları alanında oldukça kötü bir sicili bulunan Yunanistan’ın Necati Zontul davası ile gündeme gelmesi oldukça üzücü olmakla birlikte şaşırtıcı değil. Bu karardan sonra Yunanistan, gerekli tazminatı ödemekle birlikte işkencenin önlenmesi dahil tüm insan hakları alanında AİHM kararlarını uygulayarak bundan sonra AİHM kararlarına uygun hareket etmeli.” açıklamasında bulundu.