ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İskeçe Türk Birliği’nin Hıdrellez Kutlaması

06.05.2004
İskeçe Türk Birliği (İTB) 06 Mayıs 2004 günü dağlık bölgedeki Ilıca köyünde Hıdrellez bahar bayramını kutlamıştır.

Ilıca nahiye müdürü Hasan Nazır'ın ev sahipliği yaptığı etkinliğe, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Asbaşkan İsmail Rodoplu, Vaaz ve İrşad Heyeti (VIH) üyesi din adamları, İTB üyeleri ve folklor ekibi ile yaklaşık 500 soydaş iştirak etmiştir.

İTB Başkanı Dr.Çetin Mandacı etkinlikte yaptığı konuşmada, geçen yıl İTB üyelerinin Ilıca'ya gitmelerinin polis marifetiyle engellendiğini hatırlatarak, amaçlarının sadece hıdrellezi coşkuyla kutlamak olduğunu belirtmiştir.

Mihenk Dergisi de Hıdrellez bayramının, Hrıstiyanların Aya Yorgi bayramı ile ilişkisinin olduğu yönündeki iddiaları çürütmek ve Hıdrellez'in tarihsel sürecini izah etmek üzere bir açıklama metni yayınlamıştır.

Mihenk Dergisi’nin Hıdrellez münasebetiyle hazırladığı metin:

"Hıdrellez, Hıdırilyas, Hızır günü, Hızır bayramı, Eğrilce gibi isimlerle anılan ve daha çok Türk dünyasında kutlanılan bir bahar bayramıdır.

Bir çok geleneğimiz gibi Hıdrellez kutlama geleneğimiz de yavaş yavaş kaybolmakta, daha önce yapılan coşkulu kutlamalar artık yapılmamaktadır.

Batı Trakya Türkleri de Hıdrellezi coşkuyla kutlamaktadır. Özellikle İskeçe'nin Balkan kolundaki Ilıca'da yer alan kaplıcaların bulunduğu alanda, Batı Trakya'nın her tarafından gelen Türk halkı topluluğuyla gün boyunca coşkulu kutlamalar devam etmektedir.

Tamamen Türklerin kutladığı bu bahar bayramının, bazı mihrakların iddia ettiği gibi Ortodoks Hrıstiyan bayramı olan "Aya Yorgi" bayramı ile en ufak bir ilişkisi yoktur. Bu tamamen çarpık bir iddiadan ibarettir.

Gazetelerde çıkan buna benzer haberlerden dolayı zamanın İskeçe müftüsü rahmetli Mustafa Hilmi Efendi (M.Emin Aga'nın babası) de halkımızı bu tür oyunlara gelmemesi ve alet olmaması yönünde uyaran bir mesaj yayınlamıştı. Hatta rahmetli müftü efendi "Foni Tis Ksanthis" gazetesine, yayınladığı bu asılsız haberden dolayı dava açmıştır. Benzer yayın organları bugün dahi bu tür gerçek dışı haberleri yayınlama hezeyanında bulunmaktadır.

Bu tür provokatif yayınlardan sonra sabote edilen Hıdrellez bahar bayramı kutlamaları uzun yıllar çok pasif geçiyordu. Ancak son bir kaç yıldan beri başka yerlerden otobüslerle, özel arabalarla giden büyük kalabalık topluluğu tarafından Hıdrellez kutlamaları yeniden eski canlılığına kavuşmuş durumda. Elbette bu geleneksel Türk bayramını kutlamak hepimizin hakkıdır. Fakat dini ve milli hasletlerimize zarar vermeden ve bizi bölmeye yönelik oyunlara alet olmadan kutlamalıyız. Bize kurulan tuzaklara karsı çok uyanık olmalıyız."