ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Erdoğan’ın Gümülcine Ziyareti “Özel” Ziyaret Olacak

04.05.2004
Türkler ilk defa Türk değil, Türkçe konuşan azınlıktan sözediyorlar.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunan başkentine ve de (Batı) Trakya'ya gelmesine ilişkin ayrıntıların görüşülmesi hususunda son iki gündür Dışişleri Bakanlığı üst düzey görevlileri ile Türk diplomasisinin Atina'daki temsilcileri arasında perde arkasında yoğun müzakere yapılıyor.

Formül Kabul Edildi

Türk Başbakanın Müslüman unsurun yaşadığı bölgelere gitmesi hususu başlangıçta tartışma yaratan bir mahiyet arzetmesine karşın Yunan tarafı, Erdoğan'ın (Batı) Trakya'yı ziyaret etme arzusunu süratle kabul etti.

Bu konuda bulunan ve her iki tarafın da kabul ettiği "formül", dün Yunanistan Başbakanlık makamından yayınlanan bildiriye göre şöyle oluştu: "Sayın Erdoğan, Türkiye'ye dönerken 8 Mayıs 2004 tarihinde Gümülcine'ye "özel" mahiyette bir ziyaret gerçekleştirecektir".

Bu bildirinin yayınlandığı saatlerde Ankara'da Türk hükümeti tarafından, "Türkiye Başbakanı Perşembe günü Yunanistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecektir. Sayın Erdoğan Atina'da Sayın Karamanlis ile görüşecek ve Cumartesi günü Türkçe konuşan azınlık temsilcileriyle biraraya gelmek üzere Gümülcine'ye gidecektir" şeklinde bir açıklama yayınladı.

Evet, Türk tarafının ilk defa olarak "Türk" değil de, "Türkçe konuşan bir azınlıktan" söz etmesi dikkat çekicidir. Ayrıca, Türk tarafının, Türk Başbakanının Yunanistan'a gerçekleştireceği resmi ziyaretin ardından (Batı) Trakya'ya gerçekleştireceği ziyaretin "özel" ziyaret olarak nitelendirilmesini kabul etmesi de kaydadeğer bir gelişmedir.

Nik. E. Stavroulakis
Apogevmatini