ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Mesaj İçeren Ziyaretler

03.05.2004
Erdoğan Trakya’da; Karamanlis de Gökçeada ve Bozcaada’da

Bir taraftan Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina ve Trakya'yı ziyareti beklenirken, diğer yandan da Başbakan Kostas Karamanlis' in yaz aylarında İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada'yı ziyaret etmesi planlanıyor.

Diplomatik kaynaklar, bu ziyaretlerin, özellikle de Türkiye Başbakanının ziyaretinin, içinde bulunduğumuz kritik dönem dolayısıyla büyük dikkat gerektirdiğini belirtiyorlar.

Dışişleri Bakanlığı kurmayları, Erdoğan'ın Trakya'ya gerçekleştireceği ziyaret dolayısıyla sıkıntıya girdiklerini ve esasen bu ziyarete karşı olduklarını ifadeyle, böyle bir gelişmenin Türkiye ile Müslüman azınlık arasındaki ilişkilerde yeni bir statüko yaratacağını belirtiyorlar. Zira Erdoğan'ın yapacağı açıklamalarda, ne kadar dikkatli olursa olsun, tüm haklardan yararlanmakta olan Yunan vatandaşı Müslümanların doğal lideri görüntüsü çizeceğini vurguluyorlar.

Aynı kaynaklar, Yunanistan Başbakanı Karamanlis'in Gökçeada ve Bozcaada'ya gerçekleştirmesi planlanan ziyareti konusunda ise, bu ziyaret de tarihi önem arzedecek olmakla birlikte, Sayın Karamanlis'in ikilem yaşayacağı düşünülüyor. Zira, bu adaları terketmek zorunda kaldıkları cihetle, günümüzde çok az sayıda Helen, malvarlıkları ve özgürlükleri konusunda sorun yaşarken ve bu sorunlar esasen AB'nin gündemine dahil edilmişken, Yunan Başbakanının bu konulara nasıl eğileceği hususunda sorun yaşanıyor.

Aynı kaynaklar ayrıca, her iki Başbakanın bu karşılıklı ziyaretlerinin gerçekleşmesi durumunda, her iki tarafın da ileride kendilerine çözümü zor sorunlar yaratabilecek hareketlerden kaçınmaları bakımından ziyaretlerin ön hazırlığının çok dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini dile getiriyorlar.

Hronos