ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Soydaşlar, Yunanistan için çalışın, size ihtiyacımız var

09.05.2004
Gümülcine'de soydaşlar tarafından coşkuyla karşılanan Erdoğan, onlara şöyle seslendi: Türksünüz ama Yunanistan vatandaşısınız. Onlar AB'ye girdiler. Güçlü bir Yunanistan için çalışın. Çünkü size ihtiyacımız var

09/05/2004

Atina'daki temaslarını tamamladıktan sonra önce Kavala'ya oradan da Gümülcine'ye geçen Başbakan Erdoğan, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'dan sonra Batı Trakya'yı ziyaret eden ilk Türk lider oldu.

Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğu'nda Türk azınlık temsilcilerini kabul ederek sorunları dinleyen Erdoğan, Yunan vatandaşı Türkler'e şöyle seslendi: "Şüphesiz ki kimliğinizi sizden söküp almaya kimsenin gücü yetmez. Aslolan şudur: Asimilasyona uğramadan, bu toplumun içerisinde Yunanistan'ın kendi yasaları ve kuralları içinde yaşamı sürdürmektir. Geleneği, göreneği, kültür değerleriyle vs... Bu neyi gerektirir, eğer burada yaşayacaksak, bunu yapmak zorundayız. Aynı şey Almanya'daki kardeşlerimiz için de geçerli. Orada 2.5 milyon kardeşimiz var. Bunların 650 bini oranın vatandaşı olmuş, şimdi kalkıp da (buranın kurallarını saymıyoruz) derlerse Almanya'ya ne yaparlar? Hiçbir şey. Ama kendilerine çok şey... Öyleyse oranın kuralları, yasaları içinde oradaki güçlerini artırarak, daha huzurlu, daha mutlu yaşam koşulları içinde yaşamak... Almanya Başbakanı, 'Türkler bize çok şey kazandırdı' diyor. Avusturya Cumhurbaşkanı da aynı şekilde. Aynı başbakan ve cumhurbaşkanı, 'Biz şunlardan nefret ediyoruz' diyor. Kimler olduğu konusunda isim vermeme gerek yok. Bize gönlünü açmış olanlara elimizden geleni yaparız. Belki siz burada göçmen değilsiniz. Burada doğdunuz, burada büyüdünüz. Şunu söyleyeyim ki, gelecek, iyi niyetle çok daha sağlam zeminler üzerinde inşa edilecek.Türksünüz ama Yunanistan vatandaşısınız. Onlar AB'ye girdiler. Güçlü bir Yunanistan için çalışın. Çünkü size ihtiyacımız var."

Yunanistan vatandaşı Türkler'in birer AB mensubu olduğunu belirten Erdoğan, "Sizi unutmayan bir Türkiye Cumhuriyeti var" ifadesini kullandı. Erdoğan, Yunanistan'da çok anlamlı bir tablo yaşadıklarını belirterek, "Bu tabloyu yaşamada emeği geçen Başbakan Karamanlis'e teşekkür ediyorum. Benim Yunanistan'a beşinci gelişim. Beşinci gelişimde de zaman zaman duygusal anlar yaşadım. Bu sürecin başlamasında Simithis ile Papandereu'nun da emeği var" diye konuştu.

Yunan basını: Erdoğan sıcak ama vaatsiz

Yunan basını, Erdoğan'ın Atina ziyaretinin Türk-Yunan ilişkilerine yeni bir dinamiğin hakim olduğunu teyit ettiğini yazdı. Erdoğan ile Karamanlis için "yeni dinamikler" diye yazan gazeteler, "Erdoğan'ın sıcak mesajlar verdiği, ancak kesin vaatlerde bulunmaktan kaçındığı" yorumunu yaptılar.

Solu kaptırdı ama sağ yanağı kaçırdı

* Atina'daki temaslarını tamamlayan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Gümülcine'ye geçmeden önce Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve eşi Natasha tarafından ağırlandı. 10 dakika planlanmasına karşın 40 dakika süren görüşme sonrası Erdoğan'a resmi uğurlama töreni yapıldı.

* Veda sırasında Emine Hanım'ı sol yanağından öpen Başbakan Karamanlis, sağ yanağına uzandı. Ancak Emine Hanım bu sırada geriye çekilince sağ yanağından öpemedi.

* Atina'dan Kavala'ya geçen Erdoğan ve heyeti, buradan karayoluyla Gümülcine'ye hareket etti.

* Başbakan, Gümülcine Başkonsoluğu'nda İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Ağa ile görüştü. Ağa, Yunan makamları tarafından tanınmadığı için Erdoğan ikili görüntülerin basına yansımasını istemedi.

* Müftü krizi Erdoğan'ın kendi onuruna Yunanlı Bakan tarafından verilen yemekte de sürdü. Makedonya ve Trakya Bakanı Çiarçionis, Gümülcine'de Erdoğan onuruna otelde yemek verdi. Erdoğan'da Yunan makamları tarafından atanan Müftü Mehmet Emin Şinikoğlu'nun bu yemekte olması nedeniyle kendi onuruna verilen yemeğe katılmadı. Erdoğan'ın bu tavrı atanmış müftüyü tanımadığı olarak yorumlandı.

* Emine Hanım Gümülcine'de Başbakan Erdoğan'ın resmi temasları sürerken yine ayrı bir program izledi. Eski Camii'yi gezen Emine Erdoğan burada kadınlarla bol bol fotoğraf çektirdi. Camii çıkışında kendisine soru soran Yunanlı bir gazeteciye, iki elini birbirine kavuşturarak "Türk-Yunan dosttur" cevabını verdi. Gümülcine'de yaşayan Türk kadınlar Emine Erdoğan'ı "Hoşgeldiniz, bizi çok mutlu ettiniz" diye karşıladılar.

Batı Trakya neresi?

Yunanistan'ın dokuz coğrafi bölgesinden biri. Doğudan Meriç Nehri ile Türkiye'den, batıdan da Karasu Nehri ile Makedonya bölgesinden ayrılıyor. Kuzeyden Rodop dağları ile Bulgaristan'dan ayrılarak, güneyden Ege Denizi ile çevriliyor. Batı Trakya, 8 bin 578 kilometre kare olup, İskeçe (Ksanthi), Gümülcine (Komotini), Dedeağaç (Aleksandropolis) olmak üzere üç vilayetten oluşuyor. Nüfusu 350.000 civarında... Burada yaşayan Türk azınlığının sayısı ise 150.000...

Vatan