ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Ülkeniz için çalışın

09.05.2004
3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın ziyaretinden 51 yıl sonra ilk kez bir Türk lider Batı Trakya’daki Gümülcine kentine geldi.

Yüzlerce soydaşın karşıladığı Erdoğan, Gümilcine Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga tarafından karşılandı. Eşiyle Gümülcine sokaklarında yürürken büyük sevgi gösterisi yapılan Erdoğan, Türklerle sohbet etti. Kadınlar da Emine Hanım’la anı fotoğrafı çektirmek için yarıştı. Azınlık Yüksek Tahsilliler Derneği önünde soydaşlarımıza hitap eden Başbakan Erdoğan, ‘Biz artık geçmişi çok konuşmayı değil, geleceği konuşup planlamayı kendimize hedef olarak aldık. Türkiye ve Yunanistan’da bu işe inanmış siyasi iradeler var’ dedi. Erdoğan şu mesajları verdi:

HIR GÜRE GELMEDİK

Kimse Türk kimliğinizi bırakın demiyor. Kültürünüzü koruyacaksınız, ama vatandaşı olduğunuz ülkenin güçlenmesi için çalışacaksınız. Buraya gelirken biz bunu hır gürle yapmadık, karşılıklı mutabakatla yaptık.

KARAMANLİS’E SORDUM

Ben meslektaşıma (Karamanlis’e) şunu söyledim; ‘Siz burada zora girecekseniz ben gitmem. Zora girmeyecekseniz soydaşlarımı, kardeşlerimi görmek istiyorum’. Onlar da ‘hay hay’ dediler.

FARKLI BİR DÜNYA VAR

Artık 50 sene öncesinin dünyası yok arkadaşlar. Bugün farklı bir dünya var. Ve farklı bir dünya kuruluyor. Barışın konuşulduğu bir dünyada biz hala yer yurt kapmayı değil, mevcudu nasıl en iyi şekilde değerlendirmeyi konuşmalıyız. AB kuruluyor, sizler de bizden önce AB’nin mensubu oldunuz.

Bu arada Erdoğan, Yunan hükümetinin atadığı müftülerle aynı fotoğraf karesinde görünmek istemeyince sıkıntı yaşandı. Bunun üzerine atanmış müftüler, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile Türk işadamları için verilen yemekte protokole sokuldu.  

Hürriyet