ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan’da kritik Perşembe

19.10.2011
Yunanistan’da hükümetin ek tasarruf önlemlerine tepki gösteren sendikalar 19-20 Ekim 2011 tarihlerinde genel greve gidecek. Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Yunanistan ile ilgili raporunun görüşüleceği AB Maliye Bakanları Toplantısı öncesinde Yunan Parlamentosu, altı milyar avro tutarında ek tasarruf önlemlerini içeren yasa tasarısını görüşerek onaylayacak. Yapılan bazı değişikliklerin ardından parlamentoya sunulan çok boyutlu yasa tasarısı ön kurulda “ilke olarak” oy çoğunluğuyla kabul edildi. Genel kurulda görüşülecek olan yasa tasarısı Perşembe günü de milletvekillerinin onayına sunulacak.

Areos ve Sintagma meydanlarında iki büyük gösteri yapılacak

Yasa tasarısına karşı çıkan Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (GSEE) ortak çağrısıyla 48 saatlik grev gerçekleştirilecek. Sendikaların 19-20 Ekim 2011 tarihlerinde genel greve gitmesi ile ülkede hayat neredeyse duracak.

Genel grev nedeniyle yarın sabah ve akşam saatlerindeki bazı uçuş seferleri ile metronun havaalanı seferi dışında hiçbir toplu taşıma aracı işlemeyecek. Hastahanelerde ise sadece ilk yardım ve güvenlik birimleri işbaşında olacak, ancak diğer birimlerdeki doktorlar görev yapmayacak. Greve taksciler, vergi dairesi çalışanları, gümrük ve belediye memurları, yerel yönetim çalışanları, liman işçileri, temizlik görevlileri, banka çalışanları, avukatlar ve öğretmenler de katılacak. Greve katılanlar Atina ve Selanik’te şehir merkezi başta olmak üzere birçok kentte protesto gösterileri düzenleyecek. ADEDY yarın Areos meydanında, Perşembe günü de parlamentonun bulunduğu Sintagma meydanında iki büyük gösteri yapacak.

Başbakan Papandreu: Önlem paketini onaylamak durumundayız

Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Yunanistan’ın yeni bir başlangıç yapmak için çaba gösterdiğini ve herkesin bu mücadelede yer alması gerektiğini ifade etti. Papandreu, milletvekillerine çok boyutlu yasa tasarısını onaylamaları çağrısında bulunarak, “Çabalarımızla hedefe yaklaştık. Ancak, bu mücadelenin en iyi şekilde sonuçlanması için bizim üstlendiğimiz yükümlülükleri yerine getirmemiz lazım. Bu da diğerlerinin yanı sıra,parlamentonun söz konusu önlem paketini onaylaması anlamına gelmektedir” diye konuştu.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Ek önlem paketinin onaylanacağı Perşembe gününde ülkede genel greve gidilecek. Ekonomik krizin faturası oldukça ağır, buna tepki gösteren halk ise sokaklarda… Ancak Yunanistan’ın temerrüde düşmesi durumunda daha acı bir bedel ödenecek. Kaderi Avrupa Birliği ve IMF’nin eline terk edilen ülkemiz yeniden kendi ayakları üstünde durmalı. Bunun için de öncelikle Türkiye olmak üzere komşu ülkelerin işbirliği tekliflerine açık olmalı.” açıklamasında bulundu.