ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

52 yıllık ilgisizlik... Erdoğan Batı Trakya'da gözyaşlarıyla karşılandı...

09.05.2004
08.05.2004

52 yıldır hiç bir Türk Başbakanı yanı başımızdaki Batı Trakya'ya ziyarete gitmedi. Celal Bayar'dan bu yana ilk üst düzey ziyareti gerçekleştiren Başbakan Tayyip Erdoğan Gümülcine'de gözyaşlarıyla karşılandı. Recep Tayyip Erdoğan, aynı zamanda Yunanistan'a 16 yıl sonra resmi bir ziyaret yapan ilk Türkiye Başbakanı oldu.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Yunanistana yaptığı gezinin son gününde Batı Trakya'yı ziyaret ediyor. 52 yıl sonra Batı Trakya'ya yapılan bu ilk üst düzey ziyarette Gümülcine'ye giden Erdoğan'a Türkiye Başkonsolosluğu tarafından bir brifing verilecek. Erdoğan daha sonra Batı Trakya Türk Danışma Kurulu üyeleriyle bir toplantı yapacak.Makedonya ve Trakya Bakanı Çiarçionis ve Bölge Sekreteri Angelopulos'u da kabul edecek olan Erdoğan Batı Trakya Türk azınlığının dernek ve kuruluş temsilcileriyle seçilmiş müftülerle de biraraya gelecek.

Erdoğan temaslarının ardından Türkiye'ye dönecek.

Yunanistan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine desteğini en üst düzeyde bir kez daha yineledi.

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye'nin üyeliğine ve bu amaçla gerçekleştirilen reformlara tam destek verdiklerini söyledi.

Kostas Karamanlis Kıbrıs'la ilgili son gelişmelere ilişkin ise 'Avrupa Birliği gerçekte Kıbrıs'ın tümünü üyeliğe almıştır. Ancak Kuzey Kıbrıs için özel bir statü getirmiştir. Böylece sorun çözülmüştür.' dedi.

Karamanlis bu açıklamaları, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la Atina'daki görüşmesi ardından yaptı.

Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'a 16 yıl sonra resmi bir ziyaret yapan ilk Türkiye Başbakanı olmuştu.

Erdoğan Türkiye ve Yunanistan'ın geçmişte yaşananları geride bırakarak geleceğe bakmaları gerektiğini söyledi.

Türkiye Başbakanı 'Barış ve sevgi, iki ülke halkının da kalplerindedir.' dedi.

Recep Tayyip Erdoğan Atina'daki temasları sırasında Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostis Stefanapulos'la da görüştü.

Erdoğan ve Karamanlis ise daha sonra Türk-Yunan İş Konseyi'nin onurlarına verdiği bir öğle yemeğine katıldılar.

Recep Tayyip Erdoğan günümüzde siyasetin ekonomiyi değil, ekonominin siyaseti belirlediğini vurgulayarak, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ticaret hacminin arttırılması çağrısı yaptı.

Erdoğan'a gezisi sırasında 100'den fazla işadamı da eşlik ediyor.

BATI TRAKYA’DA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Batı Trakyalı Türklere "Kardeşlerim" diye hitap ederek, "güçlü bir Yunanistan için çalışmalarını" istedi. Gümülcine Konsolosluğu'nda Türk azılık temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin ardından Makedonya-Trakya Bölge Genel Sekreterliği'ni ziyaret eden Erdoğan, Makedonya-Trakya Bakanı Nikos Çiarçionis,

Dışişleri Bakan Yardımcısı Evripidis Stilianidis ve Genel Sekreter Mihalis Aggelopulos ile kısa bir görüşme yaptı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Ben Batı Trakya'da yaşayan kardeşlerime şunu söylüyorum. Sizler Yunanistan'ın birer vatandaşısınız. Dolayısıyla Avrupa Birliği'nin birer bireyisiniz. Hepiniz güçlü bir Yunanistan için çalışmalısınız. Güçlü bir Yunanistan sizin de mutluluğunuzdur. Sorunlar olabilir. Bu sorunlar kendi ülkemizde bizler için de var. Biz de vatandaşlarımızın birçok sorununu hükümet olarak, zaman içinde çözmeye gayret ediyoruz. Ben inanıyorum ki, burada da bu sorunlar zaman içinde aşılır türdendir. Farklı kültürlerin birarada yaşamasını başaran halklar bana göre dünyanın model ülkeleridir. Ben buna katkıda bulunan tüm siyasi iktidarları ve halkları huzurunuzda tebrik ediyorum, takdir ediyorum, alkışlıyorum."

Erdoğan'ın ayrıca Gümülcine ziyareti öncesi Karamanlis'e fikrini sorduğu ve eğer sizi rahatsız edecekse bu ziyareti gerçekleştirmeyelim dediği öğrenildi....

Erdoğan, Kavala Havaalanı'na indikten sonra karayoluyla Gümülcine'ye hareket etti. Yaklaşık 1 saat süren yolculuğun ardından Gümülcine'ye ulaşan Erdoğan, Türkiye Başkonsolosluğu'na geçti. Burada toplanan çok sayıda Türk soydaş tarafından coşku ve sevgi gösterisiyle karşılanan Başbakan Erdoğan, Türk soydaşlarla sohbet etti. Erdoğan, sevgi gösterisinde bulunan soydaşlara el sallayarak karşılık verdi. Bazı soydaşların duygulandıkları ve ağladıkları gözlendi.

 
 
 
 
 
Dünden Bugüne Tercüman