ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Başbakan Erdoğan Gümülcine'de Türkleri ziyaret etti

09.05.2004
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gümülcine'de, Yunan vatandaşı Türkler'e, ''Şüphesiz ki kimliğinizi sizden söküp almaya kimsenin gücü yetmez. Aslolan şudur: Asimilasyona uğramadan, bu toplumun içerisinde Yunanistan'ın kendi yasaları ve kuralları içinde yaşamı sürdürmektir''diye seslendi.

Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, Gümülcine Başkonsolosluğu'nda Batı Trakya Türk Danışma Kurulu üyeleri ile yaptığı sohbette, buradaki Türkler'in Yunanistan vatandaşı olduklarına işaret etti.

''Şüphesiz ki kimliğinizi sizden söküp almaya kimsenin gücü yetmez. Zira, bağırmanın da çok anlamı yok. Aslolan sizin varlığınız'' diye konuşan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bu varlığınızı kazımak, yok etmek mümkün mü? Mümkün değil. Aslolan şudur: Asimilasyona uğramadan, bu toplumun içerisinde yani Yunanistan'ın kendi yasaları, kuralları içerisinde yaşamı sürdürmektir. Geleneği, göreneği, kültür değerleriyle vs... Bu neyi gerektirir, eğer burada yaşayacaksak, bunu yapmak zorundayız. Aynı şey Almanya'daki kardeşlerimiz için de geçerli. Orada 2.5 milyon kardeşimiz var. Bunların 650 bini oranın vatandaşı olmuş, şimdi kalkıp da (buranın kurallarını saymıyoruz) derlerse Almanya'ya ne yaparlar? Hiçbir şey. Ama kendilerine çok şey... Öyleyse oranın kuralları, yasaları içinde oradaki güçlerini artırarak, daha huzurlu, daha mutlu yaşam koşulları içinde yaşamak...

Almanya Başbakanı, 'Türkler bize çok şey kazandırdı' diyor. Avusturya Cumhurbaşkanı da aynı şekilde. Aynı başbakan ve cumhurbaşkanı, 'Biz şunlardan nefret ediyoruz' diyor. Kimler olduğu konusunda isim vermeme gerek yok. Bize gönlünü açmış olanlara elimizden geleni yaparız. Belki siz burada göçmen değilsiniz. Burada doğdunuz, burada büyüdünüz. Şunu söyleyeyim ki, gelecek, iyi niyetle çok daha sağlam zeminler üzerinde inşa edilecek. Biz artık geçmişi çok konuşmayı değil, geleceği konuşmayı, planlamayı kendimize hedef almamız lazım.''

''HIR GÜR YAPMADIK''

Erdoğan, şu anda gerek Türkiye'de gerekse Yunanistan'da bu işe inanmış siyasi iradenin bulunduğunu belirterek, ''Bugün buraya gelirken hır gür yapmadık. Karşılıklı mutabakatla yaptık. Ben çok açık bir şekilde meslektaşıma şunu söyledim: (Eğer zora gireceksiniz, ben gitmem. Ama zora girmeyecekseniz, ben soydaşlarımı görmek istiyorum.) Onlar da (hay hay) dediler'' diye konuştu.

''SİYASETİN DIŞINDA KALMAYIN''

Karşılıklı iyi niyet ve anlayışı daha ileri noktalara götürme konusunda farklı bir strateji izleyeceklerini ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Biz bunu karşılıklı olarak oturacağız, konuşacağız, anlaşacağız, kapıları açacağız. Bundan hiç endişeniz olmasın. Sizler yeter ki burada parlamentolara birlik, beraberlik içinde aranızdan kardeşlerinizi gönderin. Yani siyasetin dışında kalmayın. Diğerleri zaman içinde aşılacaktır. Bu kolay değil. Ancak şunu unutmayın ki doğum sancılıdır ve 9 ay 10 günde olur.

Yaşadığınız ülkenin koşullarını görmezlikten gelmeyin, onlarda artık iki ülke arasındaki sorunların aşılmasını Ege'nin barış denizi haline gelmesini istiyor. Biz de iyi niyetle bunun üzerine gideceğiz. Kıbrıs'ta da biz bunu yaptık. Burada da bunu yapacağız. Artık 50 sene öncesinin dünyası yok. Bugün farklı bir dünya var. Gelecek nesiller bu olaylara bizden çok daha farklı bakacaklar. Barışın konuşulduğu bir dünyada biz hala yer yurt kapmayı değil, mevcudu nasıl en iyi şekilde değerlendirmeyi konuşmamız lazım.''

Yunanistan vatandaşı Türkler'in birer AB mensubu olduğunu belirten Erdoğan, ''Sizi unutmayan bir Türkiye Cumhuriyeti var'' ifadesini kullandı.

Star