ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Gümülcine’de bayram günü

09.05.2004
GÜMÜLCİNE- Yunanistan’a resmi ziyarette bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Batı Trakya’ya gitti. Gümülcine’yi 52 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk Türk başbakanı olan Erdoğan, soydaşlarımız tarafından gözyaşlarıyla karşılandı. THY’ye ait “Sivas” uçağıyla saat 11.40’ta Atina’dan Kavala’ya giden Başbakan Erdoğan, buradan karayoluyla Gümülcine’ye gitti. Türkiye Başkonsolosluğu ile Batı Trakya Azınlık Yüksek Tahsilliler Derneği’ni ziyaret eden Erdoğan, buralarda toplanan çok sayıda Türk soydaş tarafından coşku ve sevgi gösterisiyle karşılandı. Erdoğan, soydaşların coşkusuna el sallayarak karşılık verdi. Bazı soydaşların duygulandıkları ve ağladıkları dikkat çekti. Erdoğan, konsoloslukta devlet bakanları Beşir Atalay, Mehmet Aydın ve Kürşad Tüzmen ile Gümülcine’deki Türk soydaşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşmeye, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve seçilmiş Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, kurul üyeleri, Dostluk ve Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Ahmet Hacıosman, Yeni Demokrasi Partisi Rodop Milletvekili İlhan Ahmet ve İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga katıldı.

Kimliğinizi kimse alamaz

Erdoğan, yaptığı sohbette, buradaki Türkler’in Yunanistan vatandaşı olduklarına işaret etti. “Kimliğinizi sizden söküp almaya kimsenin gücü yetmez” diye konuşan Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu varlığınızı kazımak, yok etmek mümkün mü? Mümkün değil. Aslolan, asimilasyona uğramadan, bu toplumun içerisinde yani Yunanistan’ın kendi yasaları, kuralları içerisinde yaşamı sürdürmektir. Geleneği, göreneği, kültür değerleriyle vs... Bu neyi gerektirir, eğer burada yaşayacaksak, bunu yapmak zorundayız.” Karşılıklı iyi niyet ve anlayışı daha ileri noktalara götürme konusunda farklı bir strateji izleyeceklerini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: “Biz bunu karşılıklı olarak oturacağız, konuşacağız, anlaşacağız, kapıları açacağız. Bundan hiç endişeniz olmasın. Sizler yeter ki burada parlamentolara birlik, beraberlik içinde aranızdan kardeşlerinizi gönderin. Yani siyasetin dışında kalmayın. Diğerleri zaman içinde aşılacaktır. Bu kolay değil. Şunu unutmayın ki doğum sancılıdır ve 9 ay 10 günde olur.”

Hır gür yapmadık

Erdoğan, şu anda gerek Türkiye’de gerekse Yunanistan’da bu işe inanmış siyasi iradenin bulunduğunu belirterek, “Bugün buraya gelirken hır gür yapmadık. Karşılıklı mutabakatla yaptık. Ben çok açık bir şekilde meslektaşıma şunu söyledim: Eğer zora gireceksiniz, ben gitmem. Ama zora girmeyecekseniz, ben soydaşlarımı görmek istiyorum. Onlar da hay hay dediler” diye konuştu. Yunanistan vatandaşı Türkler’in birer AB mensubu olduğunu belirterek. “Sizi unutmayan bir Türkiye Cumhuriyeti var” diyen Erdoğan, “Yaşadığınız ülkenin şartlarını görmezlikten gelmeyin, onlar da artık iki ülke arasındaki meselelerin aşılmasını Ege’nin barış denizi haline gelmesini istiyor. Biz de iyi niyetle bunun üzerine gideceğiz” ifadesini kullandı.

İzdiham yaşandı

Başkonsolosluktan ayrılırken, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi ve alkışlarla uğurlanan Erdoğan, Yunanistan vatandaşı Türkler’e, eşi Emine Erdoğan ile el sallayarak karşılık verdi. Vatandaşlarla sohbet eden ve “Türkiye hep yanınızda olacak” mesajı veren Erdoğan’ın, esnafı ziyareti sırasında ise zaman zaman izdiham yaşandı. Gümülcine’den ayrılmadan önce halka hitap eden Erdoğan, Batı Trakya’yı ziyaret konusunda vermiş olduğu imkandan dolayı Yunanistan Başbakanı Karamanlis’e teşekkür etti. Gelecek nesillere sıkıntı bırakmamak üzere barış ve dostluk yolunda bulunduklarını belirten Erdoğan, “Spesifik başlıklara takılıp kalmayın. Bunlar insanoğlunu çok yordu. Bu başlıklar altında çok ağır faturalar ödendi. Artık bu faturaları insanlara ödetmeyelim. Dostlukları güçlendirelim. Farklı değerdeki insanlarla bir arada bulunma kabiliyetini gösterelim. Şu gök kubbede hoş bir seda bırakmak başta siyasiler olmak üzere herkesin görevidir. Geçmişi tarihçiler konuşsun, biz geleceğe bakalım” diye konuştu. Erdoğan daha sonra AK Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte, Müezzinoğlu’nun baba evinin bulunduğu Kozlukepir Köyü’nü ziyaret etti. Başbakan ve beraberindeki heyet akşam geç saatlerde yurda döndü. Atatürk Havalimanı’nda Yunanistan ziyaretini değerlendiren Erdoğan, Yunanistan hükümetiyle hemen her konuda mutabakat içinde olduklarını ve barış sürecine katkıda bulunacak her türlü adımın birlikte atılacağını söyledi. Erdoğan, Gümülcine’de soydaşlarımızdan gördüğü büyük ilgi ve sevginin ise kendisini çok duygulandırdığını anlattı.

Coşkuyla karşılandı

Erdoğan, Türkiye konsolosluğundan çıkarken Gümülcine sokaklarında izdiham yaşandı. Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a sevgi gösterileri yapan aralarında yöresel kıyafetli bayanların da bulunduğu Batı Trakya Türkleri, “Hoşgeldiniz” diyerek tezahüratta bulundular.

Meşhur Çukurkahve’de

Erdoğan, gezisi sırasında bir ara Gümülcine’deki meşhur Çukurkahve’ye giderek, burada çay içti. Erdoğan’a kahve ziyareti sırasında devlet bakanları Beşir Atalay ve Kürşad Tüzmen, AK Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu ve ASO Başkanı

Zafer Çağlayan da eşlik etti. Soydaşlarımızın Yunanistan’daki sembolü haline gelen Çukurkahve’de çay içen Erdoğan, “Burayı çok övmüşlerdi. Çay da çok övdükleri kadar varmış” dedi.

Memnun ayrıldılar...

Atina’dan Gümülcine’ye törenle uğurlanan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, ayrılmadan önce Başbakanlık Binası’na geçerek burada Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve eşi Nataşa Karamanlis ile sohbet ettiler. Emine Erdoğan ve Nataşa Karamanlis’in şıklıklarıyla dikkat çektikleri görüşmenin ardından, Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler, Gümülcine’ye gitmek üzere havaalanına hareket etti.

Türkiye