ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya bağrına bastı

09.05.2004
52 yıl sonra bir Türk lider Batı Trakya'da. Erdoğan, coşku ve gözyaşlarıyla karşılandı.

Başbakan Türkler'e, 'Asimile olmadan, Yunanistan'la uyum içinde yaşayın' dedi

Atina'ya teşekkür

Gümülcine'de yaşayan Yunanistan vatandaşı Türkler'i ziyaret eden Başbakan Tayyip Erdoğan, 'Sevgili kardeşlerim' diye hitap ettiği konuşmasında ziyaret fırsatı veren Yunan hükümetine teşekkür etti.

Karşılıklı iyi niyet

Türkler, Başbakan'ı sokaklarda, pencere ve balkonlarda alkışlarla, gözyaşlarıyla izledi. Erdoğan, Türkler'den Batı Trakya'nın kalkınmasına katkı istedi. Atina'yla iyi niyeti ileri götüreceklerini söyledi.

Ağlatan buluşma

Başbakan Erdoğan, Batı Trakya'ya yaptığı tarihi ziyarette sevinç gözyaşlarıyla karşılandı. Erdoğan, Yunan vatandaşı olduklarını hatırlattığı Türkler'e 'asimile olmayın' çağrısında bulundu

Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın ziyaretinden 52 yıl sonra Batı Trakya'ya tarihi ziyaret. Başbakan Tayyip

Erdoğan dün Atina'dan Batı Trakya'ya gitti. Erdoğan ve beraberindeki heyeti taşıyan uçağın Kavala'ya inişinden itibaren yoğun sevgi gösterisinde bulunan Batı Trakyalı Türkler, Başbakanı karşılarında görünce gözyaşlarını tutamadı.

İZDİHAM YAŞANDI

Türk Konsolosluğu'nun bulunduğu sokağı dolduran Batı Trakyalı kadınlar, Erdoğan'ın boynuna sarılarak ağladı. Erdoğan alkışlar arasında konsolosluk binasına girerken küçük çaplı bir izdiham yaşandı. Başbakan Erdoğan, Gümülcine'de, 'kardeşlerim' diye hitap ettiği Batı Trakyalı Türkler'e, 'Şüphesiz ki kimliğinizi sizden söküp almaya kimsenin gücü yetmez. Zira, bağırmanın da çok anlamı yok. Ancak aslolan şudur: Asimilasyona uğramadan, bu toplumun içerisinde Yunanistan'ın kendi yasaları ve kuralları içinde yaşamı sürdürmektir' diye seslendi.

Erdoğan, Batı Trakya ziyaretinin perde arkasını ise şöyle anlattı: 'Buraya gelirken hır gür yapmadık. Karşılıklı mutabakatla yaptık. Ben çok açık bir şekilde meslektaşıma şunu söyledim: 'Eğer zora gireceksiniz, ben gitmem. Ama zora girmeyecekseniz, ben soydaşlarımı görmek istiyorum.' Onlar da 'hay hay' dediler.' Batı Trakya Bölge Valiliği ve Yunanistan Hükümeti'nin Doğu Makedonya-Trakya Bölge Genel Sekreterliği'nde ise 'yaptığı ziyaretle tarihe kayıt düşüldüğünü' vurguladı. Geçmişte bazı şeyler yaşandığını ifade eden Başbakan, 'Onları bırakalım, tarihçiler konuşsun' diye konuştu. Erdoğan, dünyada bazı yerlerde görünen ve görünmeyen duvarlar olduğunu belirterek, 'Bu duvarları yıkmalıyız' dedi.

MÜFTÜYLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, Yunanistan tarafından tanınmayan Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ile İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Aga ile de görüştü. Türk konsolosloğundaki görüşmelere ise atanmış müftü davet edilmedi. Atanmış müftünün camisinin bulunduğu sokak güzergahtan çıkarıldı.

Şerife ÜSTÜNER / GÜMÜLCİNE

'Soydaşlar' yerine 'kardeşler'

Gümülcine'de büyük ilgiyle karşılanan Erdoğan, şehri yürüyerek gezdi, Türkler'le sohbet etti. Erdoğan'ın halka seslenirken, Yunan Hükümeti'nin hassasiyetine özen göstererek Batı Trakyalılar'a 'soydaşlar' yerine 'kardeşlerim ve sevgili dostlarım' demesi dikkati çekti. Erdoğan, 'Hepiniz güçlü bir Yunanistan için çalışmalısınız. Güçlü bir Yunanistan sizin de mutluluğunuzdur' dedi. 20 yıl önce söyledikleri ile bugün arasında büyük değişim yaşandığını belirten Başbakan, 'Dün 'go home' dediklerimize bugün 'go home' diyemiyoruz' dedi. Emine Erdoğan da meşhur Çukurkahve'ye giderek, çay içti, vatandaşlarla konuştu.

Akşam