ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dedeağaç'a By-pass

09.05.2004
Türkler’in gövde gösterisinden ürken Atina, Erdoğan’ın tarihi ziyaretinde rotayı Kavala’ya çevirdi. Başbakan Gümülcine’de büyük coşku ve gözyaşlarıyla karşılandı

HAKAN AKPINAR, GÜMÜLCİNE

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Gümülcine’de, Yunan vatandaşı Türkler’e, “Şüphesiz ki kimliğinizi sizden söküp almaya kimsenin gücü yetmez” diye seslendi.

Erdoğan, Gümülcine Başkonsolosluğu’nda Batı Trakya Türk Danışma Kurulu üyeleri ile yaptığı sohbette, buradaki Türkler’in Yunanistan vatandaşı olduklarına işaret etti. “Aslolan sizin varlığınız” diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bu varlığınızı kazımak, yok etmek mümkün mü? Mümkün değil. Aslolan şudur: Asimilasyona uğramadan, bu toplumun içerisinde yâni Yunanistan’ın kendi yasaları, kuralları içerisinde yaşamı sürdürmektir. Geleneği, göreneği, kültür değerleriyle vs... Bu neyi gerektirir, eğer burada yaşayacaksak, bunu yapmak zorundayız. Aynı şey Almanya’daki kardeşlerimiz için de geçerli. Orada 2.5 milyon kardeşimiz var. Bunların 650 bini oranın vatandaşı olmuş, şimdi kalkıp da (buranın kurallarını saymıyoruz) derlerse Almanya’ya ne yaparlar? Hiçbir şey. Ama kendilerine çok şey... Öyleyse oranın kuralları, yasaları içinde oradaki güçlerini artırarak, daha huzurlu, daha mutlu yaşam koşulları içinde yaşamak... Siz burada göçmen değilsiniz. Burada doğup büyüdünüz. Şunu söyleyeyim ki, gelecek, iyi niyetle çok daha sağlam zeminler üzerinde inşa edilecek. Biz artık geçmişi çok konuşmayı değil, geleceği konuşmayı, planlamayı kendimize hedef almamız lazım.”

Erdoğan, şu anda gerek Türkiye’de gerekse Yunanistan’da bu işe inanmış siyasi iradenin bulunduğunu belirterek, “Bugün buraya gelirken hır gür yapmadık. Karşılıklı mutabakatla yaptık. Ben çok açık bir şekilde meslektaşıma şunu söyledim: (Eğer zora gireceksiniz, ben gitmem. Ama zora girmeyecekseniz, ben soydaşlarımı görmek istiyorum.) Onlar da (hay hay) dediler’’ diye konuştu.

Siyaset yapın

Karşılıklı iyi niyet ve anlayışı daha ileri noktalara götürme konusunda farklı bir strateji izleyeceklerini ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz bunu karşılıklı olarak oturacağız, konuşacağız, anlaşacağız, kapıları açacağız. Bundan hiç endişeniz olmasın. Sizler yeter ki burada parlamentolara birlik, beraberlik içinde aranızdan kardeşlerinizi gönderin. Yâni siyasetin dışında kalmayın. Diğerleri zaman içinde aşılacaktır. Bu kolay değil. Ancak şunu unutmayın ki doğum sancılıdır ve 9 ay 10 günde olur. Artık 50 sene öncesinin dünyası yok. Bugün farklı bir dünya var. Gelecek nesiller bu olaylara bizden çok daha farklı bakacaklar. Barışın konuşulduğu bir dünyada biz hâlâ yer yurt kapmayı değil, mevcudu nasıl en iyi şekilde değerlendirmeyi konuşmamız lazım.”

Yunanistan vatandaşı Türkler’in birer AB mensubu olduğunu belirten Erdoğan, “Sizi unutmayan bir Türkiye Cumhuriyeti var” ifadesini kullandı.

52 yıl sonra kucaklaşma

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan gezisinde tarihi anlar yaşandı. Erdoğan, Batı Trakya gezisini daha önce Dedeağaç Havaalanı’na inerek gerçekleştirecekti. Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle Dedeağaç’a kalabalık bir Türk topluluğunun gelmesi bekleniyordu. Ancak Trakya Türkleri’nin gövde gösterisi yapmasından endişe eden Yunan makamları, Türk heyetine mesaj göndererek Dedeağaç Havaalanı’nın tadilata alındığını bildirdiler. Bunun üzerine ziyaret Kavala Havaalanı üzerinden heyetin Gümülcine’ye geçmesiyle gerçekleşebildi. Kavala Havaalanı’nda da Erdoğan ve Türk heyetini küçük bir topluluk karşılayabildi.

Gözyaşlarıyla karşıladılar

1952 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın ziyaretinin ardından Erdoğan’ın Batı Trakya’ya gelişi Yunanistan gezisine damgasını vurdu. Gümülcüne Başkonsolosluğu önünde toplanan kalabalık bir Türk topluluğu Erdoğan ve heyeti alkışlarla karşıladı. Erdoğan, sevgi gösterisinde bulunan soydaşlara el sallayarak karşılık verdi. Bazı soydaşların duygulandıkları ve ağladıkları gözlendi.

Erdoğan, Gümülcine Başkansolosu’ndan bölge halkının sorunları konusunda kısa bir brifing aldı. Başbakan Erdoğan’ı Kavala Havaalanı’nda da Süper Vali Angelopoulos ve Trakya’dan sorumlu Bakan Çiarçoious karşıladı. Erdoğan’ın Gümülcine ziyaretinde eski milletvekillerinden Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet ve seçilmiş müftü Mehmet Emin Aga da hazır bulundu.

Erdoğan, Gümülcine Başkonsolosluğu’ndaki görüşmelerin ardından buradan ayrılırken, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi ve alkışlarla uğurlandı. Erdoğan, Yunanistan vatandaşı Türkler’e, eşi emine Erdoğan ile el sallayarak karşılık verdi. Başbakan Erdoğan, daha sonra konsolosluk’tan yürüyerek ayrıldı. Bir süre yürüyen Erdoğan’a, yolun kenarında toplanan Türk soydaşlar yoğun ilgi gösterdi. Başbakan Erdoğan, Türk soydaşlarla zaman zaman sohbet etti.

Bazı esnafı da ziyaret eden Erdoğan’ın yürüyüşü sırasında zaman zaman izdiham yaşandı. Erdoğan, tekerlekli sandalyede oturan Nuriye Salih ve oğlu Haşim Salih ile yakından ilgilendi.

Erdoğan, Gümülcine’deki meşhur Çukurkahve’ye giderek, burada devlet bakanları Beşir Atalay ve Kürşad Tüzmen, AK Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu ve Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan ile çay içti.

Erdoğan ve beraberindeki heyet, akşam saatlerinde hava yoluyla Kavala’dan ayrılarak İstanbul’a geldi.

Tercüman