ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İki lider eski hesapları bıraktı stratejik ortaklığa adım attı

08.05.2004
Başbakan Tayyip Erdoğan, Atina ziyaretinde Karamanlis’e “Küçük hesaplarla uğraşıp geleceğimizi tehlikeye atmayalım.” dedi. Yunan Başbakan da Türkiye’ye stratejik ortaklık teklifinde bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina’ya düzenlediği tarihî ziyaretle birlikte Türkiye ve Yunanistan arasındaki yumuşama sürecinde yeni bir sayfa açıldı. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye’ye stratejik ortaklık teklif ederken, Erdoğan’ın liderliğindeki Türkiye’nin AB üyeliği hedefine ulaşacağına olan kuvvetli inancını dile getirdi. Başbakan Erdoğan da Karamanlis’in stratejik ortaklık teklifine olumlu yaklaştı. Sorunların çözümü için ortak irade beyanında bulunan iki lider, ‘güvenli ortak gelecek' mesajı verdi. Yunan basını, manşetlere çıkardığı ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerde yepyeni bir sayfa açtığını vurguladı. Erdoğan'ın bugünkü Batı Trakya gezisinde ise hem soydaşları hem Atina'yı rahatlatacak açıklamalar yapması bekleniyor.

İki lider dün heyetlerarası görüşmede bir araya geldi. Erdoğan’ toplantıda Yunan meslektaşına “Küçük hesaplarla uğraşıp geleceğimizi tehlikeye atmayalım.” mesajı verdi. Erdoğan’ın bu sözlerine Karamanlis, “Gelecekte kazana-caklarımız, geçmişte kaybettiklerimizden daha çok olacak.” diye karşılık verdi.

Heyetlerarası görüşmeler sırasında Karamanlis, Erdoğan’a, “Türkiye’nin AB üyeliğini Yunanistan açısından stratejik buluyoruz. Bu yolda attığınız adımları takdirle karşılıyoruz. Uygulama çok önemli; ancak sizin kişiliğinizi tanıdıktan sonra bu sorunun da aşılacağına inanıyorum.” dedi. Erdoğan ise özellikle Ege sorununa değinerek, “Küçük hesaplar peşinde koşarak geleceğimizi tehlikeye atmayalım.” uyarısında bulundu. Erdoğan, heyetlerarası görüşmelerde ‘dostum’ diye hitap ettiği Karamanlis’e sitemde de bulundu. PKK ve yan kuruluşlarının terör örgütü olarak kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti aktaran Başbakan, sözde soykırım iddialarına ilişkin Atina’da yapılan toplantıya yerel yönetimler bakanının katılmasından duyduğu rahatsızlığı aktardı. Erdoğan, “Geçmişi tarihçilere bırakalım ve bunu siyasi malzeme yapmayalım. Biz komşularımızı rencide etmemek için okul kitaplarındaki bazı ifadeleri ayıklamaya başladık. Sizden de aynısını bekleriz” dedi. Atina’da yapılacak olimpiyatlar için Türkiye’nin gerekli katkıyı sağlamaya hazır olduğunu belirten Erdoğan, “Ankara ile Atina arasında direkt uçak seferi olmamasını” ayıp olarak değerlendirdi.

Görüşmelerin ardından iki lider kameraların karşısına geçti. İlk sözü alan Karamanlis, dostane ve açık bir görüşme olduğunu belirterek, ikili bölgesel ve uluslararası sorunları ele aldıklarını söyledi. Karamanlis, “Çok iyi noktadayız. Karşılaştığımız sorunları pozitif ve dinamik bir yapı içerisinde konuşarak çözeceğimiz konusunda hemfikiriz.” dedi.

“Dostum Karamanlis’e, bana ve heyetime gösterdiği yakınlıktan dolayı teşekkür ediyorum” diyen Başbakan Erdoğan ise Türk-Yunan ilişkilerinin hükümetler arası diyaloğun yanında halkın desteği ile birlikte yeni bir boyut kazanacağına vurgu yaparak, “Yunanistan’ın stratejik ortaklık kurulması önerisini anlamlı buluyor ve AB sürecinde bize verdikleri destekten dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Artık biz sorunlarımızı aracılarla değil, direkt görüşerek çözme fırsatını yakaladık.” diye konuştu. Erdoğan, daha sonra basın mensuplarıyla yaptığı sohbette stratejik ortaklığın içeriğinin sorulması üzerine ise “Buna biz de hazırız. Kendileri de hazır olduklarını ifade ettiler. Bu, memnuniyet vericidir” diye konuştu. Ortak basın toplantısında Karamanlis bir soru üzerine “KKTC’ye yönelik AB’nin kararını verdiğini; kendilerinin Kıbrıs’ın bir bütün halinde AB’ye girmesini istediğini” kaydetti. Erdoğan, Kardak krizinin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu: “Bu kavga niye? Kardak bir sembol olarak geçmişte kaldı. Geçmişi geçmişe bırakalım ve geleceğe bakalım. Geleceği sağlam temeller üzerine kurmalıyız. Bizim çektiklerimizi ve yaşadıklarımızı bizden sonra yaşayanlar çekmesin. Eğer biz barış dünyasını kuracaksak ve bunu sevgi üzerine inşa edeceksek, aynı şeyi önce kendi gönül dünyamızda yaşamamız lazım. O zaman problemlerin hepsi kendiliğinden çözülür.”

Erdoğan bir soru üzerine Heybeliada Ruhban Okulu meselesinin gündemlerinde olduğunu, karasuları konusunun da üzerinde çalışıldığını kaydetti. Karamanlis de Ege sorunuyla ilgili soruya “en kısa zamanda çözüm” yönündeki arzusunu dile getirerek karşılık verdi.

08.05.2004
Edip Ali Yavuz
Atina

Zaman