ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

III. Batı Trakya Türkleri Kurultayı

11.05.1997
9 - 10 Mayıs 1997, Bonn 10 Mayis 1997, Cumartesi günü Bonn Bristol Otel’de gerçeklestirilen Üçüncü Uluslararasi Bati Trakya Türkleri Kurultayi'na Bati Trakya’dan Türk azinligi temsilcilerinin yanisira, Almanya, Ingiltere, Hollanda, Amerika ve Türkiye'den çok sayida dernek yöneticisi katildi.

Avrupa Bati Trakya Türk Federasyonu tarafindan düzenlenen kurultayda Bati Trakya Türk azinliginin karsi karisiya kaldigi sorunlar dile getirildi ve bu sorunlara çözüm yöntemleri arandi. Yapilan konusmalarda azinligin siyasi, dini ve adli baskilara maruz kaldigi dile getirildi ve Yunan yönetiminin Bati Trakya'da Türk azinligini "milli bir tehlike" olarak görmekten vazgeçmesi gerektigi vurgulandi. Bati Trakya Türk azinliginin bölgedeki ekonomik kalkinmadan da esit pay almasi gerektigi konusuna da konusmalarda yer verdi.

Avrupa Bati Trakya Türk Federasyonu Genel Baskani Halit Habip Oglu, Yunanistan'in Bati Trakya Müslüman Türk azinligi üzerinde eritme politakasinin devam ettigine dikkat çekerek, "Demokratik olma iddiasinda bulunan Yunanistan’da, Vatandaslik Yasasi’nin irkçi 19. Maddesi hala Türk azinligi aleyhine kullanilmaktadir. Müftülük ve cemaat idareleri üzerindeki baskici uygulamalar da Yunanistan yönetiminin demokrasi anlayisindan ne kadar uzak bir ülke oldugunu gözler önüne sermektedir. Çagdas egitim imkanlarindan çocuklarimizin yoksun birakilmasi ise Avrupa Birligi’ne üye bir ülke için yüz karasidir. Yunanistan’in azinlik aleyhine uyguladigi siyasi, adli ve dini baskilar ortadan kalkincaya kadar mücadelemize devam edecegiz’’ dedi.

Kurultayda Taner Mustafaoglu (Bati Trakya Türkleri Dayanisma Dernegi Genel Baskani), Cem Özdemir (Almanya Yesiller Partisi milletvekili), Galip Galip (Rodop PASOK milletvekili), Adem Bekiroglu (Danisma Kurulu Baskani), Mehmet Emin Aga (Iskeçe müftüsü), Ibrahim Serif (Gümülcine müftüsü), Ismail Rodoplu (eski bagimsiz milletvekili), Ahmet Faikoglu, (eski bagimsiz milletvekili), Ahmet Sandikçioglu (ABD Balkan Ülkeleri Insan Haklari Konseyi Baskani), Murat Yunus (DEB partisi Genel Bas. Yrd.) Emine Tahsin (Rodop il meclis üyesi), Mehmet Bagdatli (Gümülcine Belediye Bas. Yrd.), Hüseyin Bandak Koyunköy nahiye müdürü), Mustafa Molla Ibrahimoglu (BTAYTD yönetim kurulu üyesi), Ridvan Hatipoglu (Gümülcine Türk Gencler Birligi Baskani), Sabriye Delioglu (Iskeçe Türk Birligi Baskani), Ihsan Kahya (Danisma Kurulu Asbaskani) ve Mehmet Nuri de (Danisma Kurulu Asbaskani) konusma yapti.

Ögleden sonraki çalisma grubunda "Yunanistandaki Türk Azinliga karsi geçmisteki ve gelecekteki siyasi, dini ve kültürel tavri" konusu ele alindi. Türkiye Arastirmalar merkezi Baskani Prof. Dr. Faruk Sen tarafindan yönetilen çalisma grubunda, Yunanistan’in Azinliga yönelik ayrimci tavirina karsi mücadelenin uluslararasi platformda sürdürülmesi konusuna agirlik verildi. Çalisma grubunun giris konusmalarinda Riza Kirli Dökme, Mehmet Emin Aga, Ibrahim Serif, Galip Galip, Ahmet Sandikçioglu, Adem Bekiroglu, Ahmet Faikoglu, Ismail Rodoplu, Taner Mustafaoglu, Ibram Onsunoglu ve Halit Habip Oglu söz aldi. Bir toplanti nedeniyle Bonn'da bulunan TBMM milletvekilleri Ercan Karakas, Sema Piskinsüt ve Mukadder Basegmez de kurultayin yapildigi Bristol Otel'e gelerek kisa bir konusma yaptilar.

Bu arada, HABITAT II dahilinde açilan ve Almanya'nin bir çok bölgelerinde sergilenecek olan "1923'ten Günümüze Bati Trakya Türkleri" isimli fotograf sergisi Bati Trakya Türklerine tanitildi. Fotograf sergisi özellikle basin mensuplarinin ilgi odagi oldu.
GALERİ