ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya gezisi Atina’yı korkuttu

05.05.2004
Başbakan Erdoğan’ın bugün gideceği Atina programına, Batı Trakya ziyaretini de alması, Yunanistan’ı karıştırdı. Erdoğan’ı burada binlerce soydaşın karşılaması olasılığı Yunan hükümetini kara kara düşündürüyor.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün başlayacak Yunanistan ziyareti öncesinde, Atina’da Batı Trakya tartışması patlak verdi. Batı Trakya’yı resmi olarak ziyaret edecek ilk Başbakan olarak tarihe geçecek olan Erdoğan’ın, 8 Mayıs’ta Dedeağaç ve Gümülcine’yi ziyaret etme planı sert tartışmalara yol açtı. Erdoğan’ı Dedeağaç Havaalanı’nda binlerce Türk soydaşın karşılaması ihtimali yüzünden Yunan hükümeti diken üstünde ziyareti beklemeye başladı.

YORGO ŞAŞIRTTI

Erdoğan’ın bir günlük Batı Trakya ziyaretine, Yunan basınının yanı sıra Atina-Ankara yakınlaşmasının mimarı PASOK Lideri Yorgo Papandreu da tepki gösterdi. Üç yıl önce Batı Trakya’da, ‘Türk kimliğini inkar edemeyiz. Kendilerini Türk olarak adlandırmak istiyorlarsa buna karşı çıkamayız’ diyen Papandreu; Erdoğan’ın Batı Trakya’ya gidişine yeşil ışık yaktığı için Başbakan Karamanlis’i eleştirdi. Erdoğan’ın ziyaretinin siyasi çerçevesinin belli olmadığını savunan PASOK Lideri, ‘Erdoğan, Türk Konsolosluğu’nun tayin ettiği sahte müftülerle görüşürse ne olacak?’ diye sordu. Papandreu, ‘sahte müftü’ diye, Türk azınlığın seçtiği, ancak Yunan makamlarının 19 yıldır onaylamadığı ve atamadığı İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga’yla Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’i kastediyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yannis Komuçakos da eleştirileri yanıtlarken Erdoğan’ın ziyaretini ‘özel’ olarak nitelendirdi ve ‘Türk Başbakanı’ndan saklayacak hiçbir şeyimiz yok’ dedi.

RAFİNA’DA AİLE YEMEĞİ

Erdoğan, gezisine, Meclis’teki Anayasa oylaması nedeniyle milletvekili olan danışmanları Ömer Çelik ve Egemen Bağış’ı götürmüyor. Erdoğan’a Atina’da bulunan Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın yanı sıra, Devlet Bakanları Kürşat Tüzmen ve Beşir Atalay eşlik edecek. Yunanistan Başbakanı Karamanlis, Rafina’da bulunan villasında Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı bu akşam eşiyle birlikte ‘aile yemeği’nde ağırlayacak. Yunan Cumhurbaşkanı Stephanopoulos ve Yunan Meclisinin kadın başkanı Anna Psaruda’yla da görüşecek olan Erdoğan, Atina Belediye Başkanı Dora Bakoyanni’yle de bir araya gelecek.

Nur BATUR-Turan YILMAZ/ATİNA