ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Tarihi ziyaret

06.05.2004
ANKARA- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere bu akşam Yunanistan'a gidecek. Erdoğan'ın ziyareti, Ege'nin iki yakasındaki Türkiye ile Yunanistan'ın yıllardır bir türlü istenilen noktaya ulaşamayan ilişkilerinin gelişmesi için tarihi bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Ege'nin bir barış gölü olması yolunda önemli bir adım olarak değerlendirilen ziyaretin, zaman zaman savaşın eşiğine gelen iki ülke arasında yeni bir sayfa açacağı yorumları yapılıyor.

Akşam saatlerinde İstanbul'dan Atina'ya hareket edecek olan Erdoğan, bu tarihi ziyaretin ilk akşamında Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile Rafina'daki villasında ‘aile yemeğinde' biraraya gelecek. Merhum Özal'dan sonra Başbakan sıfatıyla Yunanistan'a giden ikinci Türk Başbakan olma özelliğini taşıyan Erdoğan'ın bu ziyareti iki ülke arasındaki ilişkilerde de yep yeni bir dönem başlatması bekleniyor. Başbakan Erdoğan için yarın Başbakanlık'ta resmi karşılama töreni yapılacak. İki ülke Başbakanları ve eşlerinin özel görüşmesinin ardından Erdoğan ve Karamanlis ikili görüşme yapacak. Heyetlerarası görüşmelerden sonra da, Erdoğan ve Karamanlis basına ortak açıklama yapacak. Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Konstantin Stephanopoulos ve Meclis Başkanı Anna Psaruda Benaki'yi ziyaret ettikten sonra Atina Belediye Başkanı Dora Bakoyanni ile görüşecek. Başbakan Erdoğan'a burada törenle ‘Altın Liyakat Madalyası' takdim edilecek.

Batı Trakya Erdoğan'ı bekliyor

Başbakan Erdoğan, cumartesi günü de bir ilki gerçekleştirerek, tarihte ilk kez Batı Trakya'ya giden ilk Türk Başbakanı olacak. Yaklaşık 150 bin Türk soydaşımızın yaşadığı Batı Trakya'ya, en son 1952 yılında adına yaptırılan okulu açmak için dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar gitmişti. O tarihten bu yana bölgeye Cumhurbaşkanı ve Başbakan seviyesinde giden Türk devlet adamı olmamıştı. Cumartesi günü Atina'dan Dedeağaç'a geçecek olan Erdoğan, burada Makedonya ve Trakya Bakanı Çiarçionis ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Stilyanidis tarafından karşılanacak. Erdoğan, Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğu'nda brifing alacak ve Gümülcine Türk Gençler Birliği Lokali'nde Batı Trakya Türk Danışma Kurulu üyeleriyle sohbet edecek. Batı Trakya Türk Azınlığı Dernek ve Kuruluş temsilcileri ile seçilmiş müftüleri Azınlık Yüksek Tahsilliler Derneği'nde kabul edecek olan Başbakan Erdoğan, onlara "Her zaman arkanızdayız" mesajı verecek. Erdoğan akşam saatlerinde İstanbul'a dönecek.

Türkiye