ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Cem Özdemir: Avrupa’da aşırı sağ partiler sandalye sayılarını artırdı

21.09.2010
Almanya Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Wall Street Journal’a verdiği röportajda Avrupa’da göçmen karşıtı popülizmin artış gösterdiğini söyledi. Avrupa’da aşırı sağ partilerin seçimlerde yükselen performanslarını inceleyen Wall Street Journal, Hollanda, Belçika, İsveç’te sosyal sorunların nedeni olarak Müslümanları gösteren aşırı sağ partilerin sandalye sayılarını artırdığına dikkat çekti.

Sabah Avrupa’nın haberinde göre Cem Özdemir’in değerlendirmelerine haberinde yer veren Wall Street Journal, göç ve İslami etki ile ilgili kaygının ABD’de de arttığını yazdı. Özdemir, Avrupa’da yükselen aşırı sağ partilere ilişkin olarak klasik aşırı sağı aşan bu yeni olgunun daha liberal bir çevreden olan insanların Müslüman ülkelerden gelen göçmenleri kendi yaşam tarzlarına ve liberal kazanımlarına bir tehdit olarak görmeleri ile ilgili olduğunu söyledi. Müslümanların, milyonlarca Avrupalıyı nefreti körükleyen kişiler ile bir araya getirdiği iddiasını reddeden Özdemir, Müslüman ailesinde doğmuş olmasının bazı gericiler ile ortak yanları olduğu anlamına gelmediğini söyledi.

Habipoğlu: Avrupa’nın göçmenleri günah keçisi ilan edilmemeli

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Almanya ve Avrupa’da aşırı sağın yükselişe geçmesi ile ilgili olarak Cem Özdemir’in değerlendirmelerine katılmamak elde değil. Son olarak uzun yıllardır sosyal demokrat geleneğin yıkılması ile sonuçlanan seçimlerde İsveç Demokratlarının 20 sandalye ile parlamentoya girmesi Avrupa’da ırkçı söylemin arttığına dair endişelerin yersiz olmadığını gösteriyor. Bugün Almanya’da da göç ve uyum konusu en can yakıcı tartışma konularının başında geliyor. Avrupa’da sağın hızla yükselişe geçtiği bir dönemde Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri göçmen nüfus ile gerçek anlamda barışmanın yollarını aramak zorunda…Aksi takdirde kaybeden yine Avrupa olacaktır” dedi.

GALERİ