ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Angela Merkel: Çokkültürlülük konuşmaları ile uyum konusu ihmal edildi

16.09.2010
15 Eylül 2010 Çarşamba günü, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Federal Meclis’te (Bundestag) 2011 yılı bütçe tartışmaları sırasında gerçekleştirdiği konuşmada uyum konusunda hatalar yapıldığını, uzun süre misafir işçilerden söz edilirken ikinci, üçüncü ve dördüncü kuşağın Almanya’da yaşadığının anlaşılmadığını söyledi.

Almanya’nın yüzde 20’ye yakın bir kesiminin göçmen kökenli olduğunu söyleyen Merkel, uyumun toplumun iyi yönde değişmesi anlamına geldiğini ifade ettiği konuşmasında uyum konusunda çok sayıda başarılı örnek olmasına karşılık bu alanda büyük sorunlar olduğunu da itiraf etti. Uyumun desteklemek ve talep etmek anlamına geldiğini söyleyen Merkel, geçmişte çok kültürlülük konuşmaları ile ihmal edildiğini söyledi.

Sabah Avrupa’nın haberine göre İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (Hristiyan Demokrat Parti) ise Die Zeit gazetesine verdiği röportajda uyum konusunda yaşanan sorunların kendiliğinden çözüleceğini düşünerek her şeyin zaman bırakıldığını, ancak uyum konusunda geçmişin dilini konuşmaya devam ettiklerini söyledi. Politik ihmalkarlığın devam ettiğini söyleyen Maiziere, geçen üç haftada yaşananların bunu gösterdiğini belirtti.

Habipoğlu: Asimilasyon anlayışına dayalı uyum politikasının başarı getirmesi imkânsız

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Göç ve uyum konusu bugün Almanya’nın en önemli sorunlarından birini oluşturuyor. Uzun yıllar görmezden gelinen göç ve uyum sorunu bugün karmaşık bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorun siyasilerin uzun dönemli çözüm önerileri üretmek yerine günü kurtarmak amacı ile ürettikleri çözümler nedeni ile daha da çözülmez bir hal aldı. 3 Kasım 2010’da Federal Hükümet, asimilasyon temelli entegrasyon politikaları yerine gerçek anlamda katılımcı uyum politikaları gerçekleştirmeyi başarmalı. Aksi takdirde nefret temelli söylemlerin ve suçların giderek artışa geçeceği bir Almanya’dan bahsedeceğiz gelecekte.” açıklamasında bulundu.