ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Minaredeki ayyıldız

31.03.2004
Gerek gündelik hayatta gerekse resmi hüviyetinde Ortodoks Hrıstiyan karakterini fazlasıyla hissettiren Yunanistan'da özellikle Müslümanlara yönelik önyargılar ve tabular çabuk yıkılacağa benzemiyor.

31/03/2004 tarihli Antifonitis gazetesinde, Batı Trakya'da cami minarelerindeki ay-yıldızları konu alan, "Trakya camilerinde Türk Bayrakları" başlıklı bir yazı yayınlanmıştır.

Sözkonusu yazı şöyle;

"Batı Trakya'da Müslümanlara ait bazı camilerin minarelerinde İslam'ı sembolize eden yeşilin yanı sıra, ay-yıldız sembolleri de göze çarpmaktadır.

(Yandaki fotoğrafta da görüleceği üzere), Sendelli (Dimi) köyü minaresinde, yeşil olan en üst sivri bölümün altındaki şerefenin etrafında ay-yıldız göze çarpmaktadır. Bu köyün imamı ise, Başkonsolosluğun sahte müftüsüne tabi bir kişidir.

Yandaki fotoğrafta gördüğünüz manzaranın benzerleri 2-3 minarede daha mevcut olup, Türk bayrağını sembolize etmektedir. Bu ise, açık bir tahriktir. Zira sıradan Müslümanlarda din ile milliyet arasında zihin karışıklığı yaratmaktadır. Bu görüntü ayrıca, Türkiye'nin, bölgemizdeki bu insanların dini inançlarını istismar ederek, nüfuz kazanma uğraşını da kanıtlamaktadır."

Görüldüğü gibi, dini, siyasi, kültürel her türlü hakları ikili ve uluslar arası anlaşmalarla tanınmış olan Batı Trakya Türk azınlığının dini vecibelerini yerine getirmek amacıyla, kendilerine tanınan hak çerçevesinde inşa ettikleri camilerin minarelerinde bulunan ay-yıldız rahatlıkla bir sorun haline getirilebilmektedir.

Diğer taraftan, Ortodoks tabuların gündelik yaşamın her anında kendini hissettirdiği, siyasi politikalara yön verdiği Yunanistan'da, başkentte yaşayan 100.000'in üzerinde Müslüman'ın dini vecibelerini yerine getirmek üzere talep ettikleri bir cami inşaatı, ne yazık ki minare görmeye dahi tahammül edemeyen bir toplum içinde mümkün olamamaktadır.

AB içinde Müslümanların ibadeti için resmi bir yeri olmayan tek başkent olan Atina'da bu nedenle, Müslüman göçmenler bodrum katları, garajlar veya dükkanları ibadethane olarak kullanmak zorunda kalmaktadırlar.

İşte size Yunan Demokrasisi...