ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Temel Haklar Ajansı’ndan dört yeni rapor

11.05.2010
7 Mayıs 2010 tarihinde Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı (FRA) dört yeni rapor yayımladı. Ajans, AB MIDIS (Avrupa Birliği Azınlıkları ve Ayrımcılık Anketi) verilerini temel alarak eşitlik organları ile ilgili hak bilincini konu alan anket yayımladı. İkinci rapor ise veri koruma makamlarını konu alıyor. Diğer iki raporda ise ulusal insan hakları kuruluşları ile Irksal Eşitlik Direktifi’nin etkileri araştırılıyor.

Bu dört yeni rapor, Avrupa Birliği’nde veri koruma makamları, eşitlik organları ve ulusal insan hakları kuruluşları ve Irksal Eşitlik Direktifi’nin daha fazla desteğe muhtaç olduklarını gösteriyor. Buna göre Avrupa Birliği’nde temel hakların korunması ve teşvik edilmesi alanında faaliyet gösteren temel oyuncular genel olarak kaynak sıkıntısı çekiyorlar. Bununla birlikte bu alanda yer alan pek çok kuruluş yeteri kadar bağımsız değil ya da zayıf bir yetki alanına sahipler. Bu dört yeni raporda ortaya çıkan bir diğer sonuç ise kırılgan grupların pek çoğunun haklarının farkında olmadıkları oldu. Buna göre ankete katılan etnik azınlık ve göçmenlerin yalnızca yüzde 16’sı ayrımcılık ile karşılaşmış kişilere destek veren bir kuruluş olduğunu biliyor. Yine AB MIDIS anketine katılan kişilerin yüzde 82’si son on iki ayda karşılaştıkları ayrımcılık vakalarını herhangi bir yere rapor etmemiş.

Temel Haklar Ajansı Direktörü Morten Kjaerum, Avrupa Birliği’nde temel hakların korunması ve teşvik edilmesi amacı ile kurulan kuruluşların büyük bir potansiyele sahip olmakla birlikte bu kuruluşların etkin bir şekilde işlemesi için kaynak, yetki ve bağımsızlık ile donatılmaları gerektiğini ifade etti.

İlgili dört rapora http://www.fra.europa.eu/fraWebsite/news_and_events/infocus10_0705_2_en.htm linkinden ulaşılabilir.
GALERİ