ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi’nden ABTTF’ye yanıt

04.05.2010
3 Mayıs 2010 tarihinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) Yunanistan’da medya özgürlüğü sorunu ile ilgili 26 Mart 2010 tarihli mektubuna yanıt verdi. AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Danışmanı ve Türkiye ve Yunanistan ülke sorumlusu Nora Kovacs tarafından iletilen cevap mektubunda, Yunanistan Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu’nun Tele Radio FM kararı ile ilgili olarak Yunan makamlarının yanısıra medya özgürlüğü alanında çalışan sivil toplum örgütleri ile iletişime geçtikleri ifade ediliyor.

Mektupta 2007 yılında AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi’nin Yunanistan’ın radyo lisansı ile ilgili kanun hakkında endişelerini dile getirdiği not ediliyor. Mektupta AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Ofisi’nin 2007 yılında radyo lisansı alımında gereksiz derecede katı koşullar getiren kanunun azınlık, topluluk ya da düşük maliyetli yayıncılar için medya özgürlüğünü tehdit eden yüksek bir baraj getirdiğine dikkat çektiği ayrıca not ediliyor.

2007 yılından beri ilgili yasa ile ilgili gelişmeleri gözlemlediklerini ifade eden Nora Kovacs, Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu’nun Ekim 2009’da Tele Radyo FM ile ilgili uyarı niteliğindeki tavsiye kararı konusunda da Yunan yetkilileri ile iletişime geçtiklerini belirtiyor. Kovacs, Yunan makamlarının bilgilendirmesine göre 13 Ekim 2009 tarihinde görüşülen Tele Radio FM ile ilgili davada radyo istasyonu temsilcilerinin resmi olarak sunum yapmak üzere davet edildiklerini ancak temsilcilerin toplantıya katılmadıklarını ifade ediyor. Bununla birlikte Kovacs, radyo istasyonunun Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu’ndan ilgili kararı yeniden incelemesi talebinde bulunmadığını ya da ilgili kararı Yunan mahkemelerine de götürmediğini belirtiyor.

Kovacs, Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu tarafından verilen uyarının ardından bir takip süreci olup olmadığını da baktıklarını ifade ediyor. Kovacs, Ekim 2009 kararı ile ilgili bir takip süreci olmadığını ve radyo istasyonuna bir ceza kesilmediğini öğrendiklerini söylüyor. Bununla birlikte Kovacs, Tele Radio FM’ye gönderilen yazılı uyarı dışında azınlık radyo istasyonlarına yönelik başka bir kısıtlama olmadığı konusunda bilgilendirildiklerini not ediyor.

Son olarak Kovacs, Yunanistan’da yazılı medya ve azınlık radyo istasyonlarına ait tüm listeyi incelediklerini ve tüm bunların kısıtlama olmaksızın işletildikleri konusunda bilgilendirildiklerini belirtiyor. Kovacs, AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Ofisi’nin yalnızca bu konuyu değil Yunanistan’da ve çevresinde medya özgürlüğü ile ilgili tüm davaları gözlemlemeye devam ettiklerini not ederek Tele Radio FM ile ilgili konuya dikkat çektikleri için ABTTF’ye teşekkürlerini iletiyor.
GALERİ