ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Online'de Yayımlanan Yazıya ABTTF'in Yanıt Hakkı

05.04.2010
KAMUOYU AÇIKLAMASI

Batı Trakya Online isimli internet sitesinde “ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu’nun kimliğini inkârı”[1] başlıklı yorum yazısında ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu hedef alınmıştır. Yazıda ileri sürülen iddialar tamamı ile asılsız ve gerçeksiz olup yanıt hakkını doğurmuş, tekzibi zaruri kılmıştır.

ABTTF’nin bazı derneklerin tarihe mal olacak faaliyetlerine yer vermemekte olduğunun gözlemlendiği ifade edilen yazıda somut örnekler verilmemiş olduğundan bazı dernekler ile kastedilenin ne olduğu anlaşılmamaktadır. Bazı dernekler ifadesi ile şahıs ve/veya üye/üye olmayan derneklerin anlatılmak istendiği konusu belirsizdir. Benzer bir durum Batı Trakya konusuna ilgi duyan kurumların çoğalması dolayısı ile artık hiçbir şeyin gizli kalmadığı yönündeki ifade için de geçerlidir. Bahse konu sitelerde yer alan dernek haberlerinin ABTTF sitesinde yer almadığına şahit oldukları ifade edilen yazıda “bahse konu siteler” ve “dernek haberleri” kelimeleri ile anlatılmak istenen site/siteler ve dernek/dernekler açık olarak yazılmamıştır. ABTTF, hangi dernek ve/veya derneklere ait haberlerin kendi internet sitesinde yer almadığını sorusunu sormaktadır. ABTTF, üye ve/veya üye olmayan derneklerin etkinliklerini ilgili kişi ve/veya kuruluşlar tarafından hazırlanmış basın açıklamalarını kendi internet sitesine koyarak ve/veya Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili ve/veya Batı Trakya Türk Azınlığı’nı konu alan haber/etkinlik/faaliyetleri basın bürosu basın bildirileri hazırlanması ile kamuoyuna duyurmaktadır.

Muğlak bir anlatım biçiminin egemen olduğu yazıda bahse konu durumun ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu’nun egosundan kaynaklandığı ifadesi ile özel olarak Halit Habipoğlu hedef alınmaktadır. ABTTF, muhalefetin demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olduğuna inanan bir kuruluş olarak eleştiriyi doğal kabul etmektedir. Ancak Batı Trakya Online isimli internet sitesinde birinci çoğul şahıs kullanılarak kaleme alınan yazı ile ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu hedef gösterilerek aslında ABTTF hedef alınmaktadır. Yazıda, ABTTF Yönetim Kurulu üyeleri “Başkan’ın dümen suyuna girmek” ile itham edilerek hizmet ve hezimeti birbirine karıştırmakla suçlanmaktadırlar. ABTTF, iftira ve hakaret içeren ifadelerin egemen olduğu yazıda ileri sürülen iddiaların örnek/ler ile açıklanmasını talep eder. Aksi takdirde dayanak olmaksızın ileri sürülen iddialar, iftira ve hakaret olmaktan öteye geçmeyecektir.

ABTTF’nin üyesi dernekler tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin internet sitesinde yer almadığı iddiası doğruyu yansıtmamaktadır. ABTTF, üyesi dernekler tarafından gerçekleştirilen etkinlikler ile ilgili olarak kendisine not iletilmesi halinde basın bürosu tarafından bildiri hazırlayarak internet sayfasına koymaktadır. İkinci olarak ise üye dernekler tarafından hazırlanan basın açıklamaları doğrudan ve/veya dilbilgisi hatalarının düzeltilmesinin ardından internet sitesine yerleştirilmektedir. Dolayısı ile ABTTF’nin üyesi derneklerin faaliyetlerini kamuoyundan gizlemeye çalıştığı iddiası tamamı ile gerçek dışıdır. Aksine ABTTF, üye dernekleri canlandırmak amacı ile bölgesel toplantılar düzenleyerek onların aktif bir faaliyet programı izlemesini teşvik etmektedir.

Halit Habipoğlu şahsında ABTTF’nin ismi açıklanmayan yedi güçlü derneğin önünü kesmek amacı ile söze üye aidatlarını ödemedikleri gerekçesi ile üyeliklerine son verdikleri iddiası temelsizdir. ABTTF, şahsi olarak ve/veya keyfi davranışa göre değil tüzük gereği yönetim kurulu kararı ile üye aidatlarını ödemeyen derneklere uyarıda bulunmuş, üye aidatlarının ödenmemeye devam etmesi halinde derneklerin üyeliklerine son vermiştir. İsmi açıklanmayan derneklerden aday olacak ve seçilmelerine kesin gözüyle bakılan adayların önünün kesilerek haksız olarak iktidara taşındığı iddiası ise gerçeğin bilinçli olarak çarpıtılmasıdır. Genel Kurul gününde dahi üyelik aidatlarını ödeyen dernekler yönetim kurulu seçimlerine katılarak oy kullanmışlardır. Dışlanan derneklerin ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ile iletişimlerini tamamen kestikleri ise yanıltıcıdır. Aidatlarını ödemedikleri için üyeliklerine son verilen derneklerden ekonomik sıkıntıları devam eden üç dernek haricinde diğer tüm dernekler birikmiş aidat borçlarını ödeyerek yeniden üye olarak kabul edilmişlerdir. ABTTF, Başkan Halit Habipoğlu’na itibar etmeyerek etkinliklerine Başkan Halit Habipoğlu’nu davet dahi etmemiş derneklerin isminin açıklanmasını talep etmektedir.

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu’nun derneklerin bulunduğu kasabalarda kendisine itaat edecek kişilere ikinci dernekler kurdurduğu iddiası gerçek dışı olmakla birlikte Başkan Halit Habipoğlu’nun kendi bulunduğu kasabada bulunan dernek ile de bağlarını koparmış olduğu doğru değildir. Aksine Witten Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu’na üye kişi ve/veya kişiler şahsi husumetleri nedeni ile derneğin federasyon ile bağını koparmaya çalışmaktadırlar. Aralık 2008’de gerçekleştirilen seçimlerde belirlenen Yönetim Kurulu’nun yapmış oldukları hatalar nedeni ile Witten Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği zarar görmüştür. 2 Nisan 2010 tarihinde gerçekleştirilen Witten Batı Trakya Türkleri Şöleni, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ferruh Özkan ile Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’in maddi durum gerekçe gösterilerek davet edilmiş olmalarına rağmen geri çevrilmişlerdir. Bu küçük düşürücü durumun Batı Trakya’da yayın yapan radyolarda duyurulmuştur.

Başkan Halit Habipoğlu’nun etrafından uzaklaşan insanlar nedeni ile oluşan açığı kapatmak amacı ile Genç ABTTF’yi kurduğu iddiası ise ciddiye alınamayacak kadar temelden yoksun bir iddiadır. ABTTF, dernek üyesi yüzlerce genci görmezden gelmenin aksine dernek üyesi gençlerin Genç ABTTF’yee katılarak deneyim kazanmalarını böylelikle gelecekte demokratik hak ve özgürlükler mücadelesini devralmalarını amaçlamaktadır. ABTTF, Federasyon tüzüğüne aykırı düşmeyen Avrupa’da çalışmakta olan Batı Trakya Türk Azınlığı üyelerinin hukuki yollardan kurmuş oldukları her tescilli dernek ve dernek oluşmamış bölgelerdeki hemşerilerimizden oluşmaktadır. 1988 yılında ABTTF, Almanya’da faaliyet gösteren yedi dernek tarafından kurulmuş olup ABTTF Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulu üyeleri, ABTTF üyesi derneklere üye kişiler yani delegeler tarafından seçilmektedir.

ABTTF tarafından Nürnberg’te düzenlediği Batı Trakya gecesine katılım sayısının az olmasının Başkan Halit Habipoğlu’na verilmek istenen bir mesaj olduğu yönündeki iddianın gerçek ile ilgili olmayıp tamamı ile kişisel bir yorumu yansıtmaktadır. ABTTF, düzenli olarak gerçekleştirdiği yönetim kurulu toplantılarında oy çoğunluğu ve/veya oybirliği ile gerçekleştirilecek faaliyetleri belirlemektedir. Her bir kararın tamamı ile başarıya ulaşmaması oldukça normal bir durumdur. Benzer bir durumun kasıtlı bir eylem sonucunda ortaya çıkmış olduğu iddiası kabul edilemez.

ABTTF’nin asılsız haberleri olmuş gibi gösterdiği iddiası ile temelsiz olup yazıda örnek verilen Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından yayınlanan tekzip metni gösterilmektedir. Ancak yazıda ABTTF tarafından yayınlanan tekzip metninde ifade edilen duruma yer verilmemektedir. Bununla birlikte ABTTF’in azınlık basınında yer alan haberleri kendisi derlemiş gibi göstererek milleti kandırdığı ise gerçek ile bağdaşmamaktadır. ABTTF, azınlık basınında yer alan haberleri dayanak alarak hazırladığı her bir bildiride kaynak göstermektedir. Dolayısı ile iddia gerçek dışıdır.

Almanya gazetelerinde Süddeutsche Zeitung’da yer alan haberi saptırdığı ve Başkan Halit Habipoğlu’nun Türklük inkarı doğruyu yansıtmamaktadır. İlgili haber konusunda hazırlanan basın bildirisi ABTTF Basın Bürosu tarafından hazırlanır, internet sayfasına yerleştirilir ve dağıtımı gerçekleştirilir. Süddeutsche Zeitung gazetesinin “Türk müsünüz yoksa Yunan mısınız?” sorusuna Başkan Halit Habipoğlu’nun “Avrupalıyım” yönündeki cevabı tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Gazetenin röportaj metnini tam olarak vermemiş olması nedeni ile cevap eksik olarak aktarılmıştır. Batı Trakya Türk Azınlığı etnik Türk kimliğine sahip olmakla birlikte aynı zamanda Avrupalılardır.

Başkan Halit Habipoğlu’nun Avrupa’da, özelikle Almanya ve Hollanda’da bulunan dernekleri maddi çıkar ve koltuk sevdalısı uğruna bölerek parçaladığı ve kapanma noktasına getirdiği iddiası gerçek dışı olup kişilik haklarına saldırı içermektedir. Bununla birlikte Başkan Halit Habipoğlu’nun birilerine yaranma uğruna kimliğini inkar etmiş olduğu iddiasına temel olarak gecelerde Türk ve Batı Trakya bayrakları yerine Alman ve Yunan bayraklarını asmasının gösterilmesi doğruyu yansıtmamaktadır. Yanıltıcı ve tamamı ile gerçek dışı iddiaların özel olarak bir kişiyi hedef alması insan onuruna saygı ile bağdaşmamaktadır. Temelsiz ve gerçek dışı iddiaların yer aldığı herhangi bir yazı ve/veya açıklamayı tekzip etme her bir bireyin hakkıdır. Başkan Halit Habipoğlu’nun davaya ihanet ettiğini iddia etmek kanıtlanmadığı takdirde ağır bir itham içermekle birlikte hukuki bir durum yaratmaktadır. Yazıda dayanak gösterilmeksizin ileri sürülen iddialar, aynı zamanda bireyin saygınlığı ile onurunu da zedelemek amacındadır.

1988 yılında tüzel kişiliğe sahip dernekler tarafından kurulan ABTTF, büyük bir özveri ile faaliyete geçmiştir. Witten Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurucu üyesi olarak 1991 yılında ABTTF Yönetim Kurulu’na seçilen Halit Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın demokratik hak ve özgürlükler mücadelesinde uzun yıllar hizmet vermiştir, vermeye devam etmektedir. Demokratik kurallara uygun olarak düzenli aralıklarla yapılan seçimler ile göreve getirilen Halit Habipoğlu, 2002 yılından bu yana kesintisiz olarak ABTTF Başkanlığı yapmaktadır. Halit Habipoğlu, özgür iradenin egemen olduğu seçimler sonucunda ABTTF Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve getirilmiştir. Halit Habipoğlu başkanlığında ABTTF, uluslararası alanda saygın bir kuruluş haline gelmiştir. Bunun kanıtı olarak ABTTF’nin Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey’ine istişari statüde üye olan bir sivil toplum örgütü olması gösterilebilir. Bununla birlikte ABTTF’nin Avrupa Azınlıkları Federal Birliği, Avrupa Diyalog Forumu ve Temel Haklar Platformu üyesi olduğu da hatırlatılmalıdır. Başarı, hizmet ile ölçülür, hizmet veren yeniden seçilerek ödüllendirilir. Güven tazelemenin yegâne yeri olarak Halit Habipoğlu, üst üste ABTTF Başkanı olarak görevlendirilmiştir. Onu bu görevden alacak yine delegelerdir. Dolayısı ile inanç ve güvenin var olduğu sürece hizmet etmeye devam etmek seçilen kişinin ödevidir. Aksi verilen görevi layıkıyla yerine getirmemek anlamına gelir, kabul edilemez.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

[1] İlgili yazıya http://www.batitrakya.org/component/content/article/6-bati-trakyadan-haberler/283-abttf-baskani-halit-habipoglunun-kimligini-inkari.html
GALERİ