ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Danışma Kurulu’ndan açıklama

08.03.2004
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nun İskeçe/Okçular (Toksotes) köyü camiinin yanması hakkında yayınladığı basın açıklaması:

"Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, olağanüstü toplanarak 7 Mart 2004 akşamı İskeçe Okçular köyünde tarihi caminin yanarak tahrip olması hadisesini görüşmüştür.

Yöre sakinlerinden yangının çatıdan başladığı, bina kapısının kırılarak açılmış olduğu ve caminin elektriğinin şalterden kesik bulunduğu şeklinde ulaşan bilgileri endişe verici bulmakla birlikte, yangının itfaiyeye Okçular köyünün Hrıstiyan bir sakini tarafından süratle haber verilmiş olmasını da takdirle karşılıyoruz.

Sayın İnhanlı (Topiros) belediye başkanı, İskeçe valisi, polis komutanı, itfaiye komutanı ve İskeçe savcısının yangın sırasında bizzat ve süratle olay yerine gelerek, söndürme çalışmalarını yerinde izlemelerini memnuniyetle öğrenmiş bulunuyoruz. Devletimizin olay yerinde mevcudiyeti, bu elim facianın sorumlularının takipsiz ve cezasız kalmayacağı ümidini bizlerde yaratmıştır.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, Kireççiler köyü camii imamının da bazı çevreler tarafından tehdit edilmesini de görüşmüş ve esefle karşılamıştır.

Yunanistan'da din ve ibadet özgürlüğü ile Batı Trakya Türk azınlığının hak ve hukuku hem anayasa ve kanunların, hem de uluslararası anlaşmaların teminatı altındadır. Danışma Kurulu, bu hakların özgürce kullanılmasını engelleyecek ve azınlığın can ve mal güvenliğine, inanç ve ibadet özgürlüğüne kast edecek her türlü niyet ve eylemi en şiddetli şekilde kınamakta ve bu hakları sonuna kadar savunmaya kararlı olduğunu vurgulamaktadır.

Yunanistan'da ve Avrupa Birliği'nde, temel insan hakları ve dini özgürlüklerin teminat altında bulunduğu gerçeğini kabullenmeyen görüşlere artık yer olmamalıdır. Masum vatandaşları bu neviden fanatik görüş ve eylemlere karşı korumak devletin temel vazifesidir.

Danışma Kurulu, resmi makamların ve diğer dinlerin temsilcilerinin bu menfur olay karşısında, Batı Trakya Türk azınlığı ile dayanışma içinde olacaklarına inanmakta ve bunu da beklemektedir.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, Batı Trakya Türk azınlığını ve Okçular köyünün Müslüman Türk sakinlerini itidallerini korumaya ve güvenlik makamlarının yapacakları soruşturmanın sonucunu beklemeye davet eder. Ayrıca onları, Batı Trakya'daki Osmanlı Türk mirasının bir incisi olan Okçular camii ve külliyesinin bölgede Müslüman ve Hrıstiyan Türk ve Elen unsurların birbirlerine saygılı olarak bir arada yaşayabileceklerinin canlı bir timsali ve teminatı olarak eski haline getirileceği hususunda temin eder.

08/03/2004