Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman Kamu Yönetimi, Kamu Düzeni ve Adalet Komisyonu toplantısında bir konuşma yaptı.
PASOK Partisi Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman, 8 Aralık Salı günü, İçişleri Bakanlığı’nın “Kamu Sektöründe İşe Almaların Düzenlenmesi” konulu yasa taslağının görüşüldüğü Kamu Yönetimi, Kamu Düzeni ve Adalet Komisyonu toplantısında söz alarak bir konuşma yaptı.
08.12.2009
Sayın Başkan,
Değerli Milletvekilleri,
Eğitimini tamamlayan her gencin hayali - lise, üniversite veya herhangi başka bir eğitim kurumu mezunu olsun - bir iş bulmaktır. Bir meslek sahibi olmak sadece gençlerin değil, iş piyasasında rekabetin her geçen gün arttığına, koşulların zorlaştığına şahit olan ailelerinin de en büyük arzusudur.
Maalesef Yeni Demokrasi Hükümeti, dört sene içinde, bu hayali yok etti. Devlet dairelerinde rehin ordusu oluşturdu. Sonuç mu? Çalışanlar kendi isteklerine kulak vermeyen, kendilerine herhangi bir konuda en küçük bir garanti sunmayan iş rejiminin tutsağı oldular, kamunun kötü işleyişi devam etti.
ASEP (Kamu Personeli Seçme Kurulu) sistemine gelince, burada da başvurularını yapanlar işe alma kriterlerinin güvenilirliğinden önemli ölçüde kuşku duymaya başladılar. İşe almalarda, ilk defa bu kadar kısa bir sürede bu kadar büyük skandalların gün ışığına çıkması bir tesadüf olamaz. ASEP sisteminde boşluklar oluştu. Meşhur mavi mülakat hakında kim ne söyleyebilir ki?
PASOK, toplumu ve vatandaşları meşgul eden sorunların hiyerarşisini yaparken, öncelikle işe alma sisteminin düzenlenmesi ile ilgili yasa taslağını oylamaya sundu. Bunun da tek nedeni, başta gençlerimiz olmak üzere ülkemizdeki vatandaşların artık daha fazla bekleyecek durumda olmaması, bizim de bu hakkı onlardan mahrum etme şansımızın bulunmamasıdır.
Amacımız ASEP’in en kısa süre içinde yeniden şeffaflık ilkesi çerçevesinde çalışmalarına devam etmesini sağlamaktır. Bir gece içinde veya haftasonu – bunun örneklerini Gümülcine’de de gördük- gerçekleşen işe almalar artık olmamalıdır.
Yasa taslağı ülkemizde işe almalar ile ilgili süreçte etkili değişiklikler, bu süreçte yeni bir sayfa açacak mahiyette değişiklikler önermektedir. Bütün adayları, hatta başarısız olanları dahi - çünkü onlara eksiklerini görme ve bunları giderme şansı tanıyacaktır tabii eğer kamu sektöründe ciddi bir iş istiyorlarsa - tatmin edecek değişiklikler önermektedir. Boşluklar olmayacak, keyfi davranışlara, adaletsizliğe son verilecek.
İkinci ekte bulunan bir noktaya değinmek istiyorum, yani üzerinde değişiklik yapılmış düzenlemeleri konu alan bölüme, 3. düzenlemeye. Burada özel kategoriye giren kişilerin istihdam edilmesi ile ilgili bir nokta bulunuyor. Bu düzenleme Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi’nde, Orta ve Doğu Makedonya Bölgesi’nde üniversite, lise ve teknik eğitim mezunu Pontuslulara %5, zorunlu eğitimini tamamlayanlara da %10 kontenjan hakkı tanıyor. Elbette bu bir pozitif ayrım önlemidir ve biliyoruz ki PASOK Hükümeti özel guruplara dahil olan vatandaşlara büyük bir duyarlılıkla yaklaşmaktadır.
Bu düzenlemeye Trakya’daki azınlıkla ilgili özel bir bölümün de dahil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. 3647/2008 sayılı yasanın 23. maddesi ASEP sınavlarında Trakya’daki azınlık için binde beş kontenjan hakkı tanıyor. Yeni Demokrasi bu düzenlemeyi oylamaya sunduğu zaman, ben şahsen muhalefet milletvekili olarak kontenjanın sadece Trakya bölgesi için geçerli olmasını talep ettim.
Yeni Demokrasi yasada değişikliğe gitmedi, sonuç olarak, yasanın oylamadan geçtiği 2008 Şubat ayından bu yana ASEP tarafından yapılan iş ilanlarından sadece ikisinde azınlık için yer açıldı. Her iki ilanda da açılan yerler Atina’da bulunuyordu. Hiç bir azınlık mensubu atanmadı. Aldatmanın ne boyutlara vardığını anlamanız açısından size sadece bir örnek vereceğim. Atina EKAB (Ulusal Acil Yardım Merkezi)için bir kişilik iş ilanı yapıldı. Bu yer için ilgilenenlerin IEK ambulans görevlisi bölümünden mezun olması gerekiyordu. Trakya bölgesinde faaliyet gösteren IEK’lerin hiç birinde bu bölüm açılmadı.
Ben kontenjanın Pontuslularda olduğu gibi %5’e çıkarılmasını ve sadece Trakya bölgesi için geçerli olmasını öneriyorum. Pozitif ayrım önlemi kabul edilirken bütün parametreler göz önünde bulundurulmalı, pozitif ayrım yaparken sınırlama olmamalıdır, aksi halde bu uygulanamaz.
Görüşmekte olduğumuz yasa taslağının işe almalar sürecinde yeni bir sayfa açacağına, ülkemizdeki gençlerin mesleki anlamda yarınlara umutla bakmalarını sağlayacağına inanıyorum. Sayın milletvekillerini yasa taslağını kabul etmeye ve oylama sürecini hızlandırmaya çağırıyorum, çünkü meclis salonunun dışında bu yasanın uygulanmasını sabırsızlıkla bekleyen çok fazla insan var. Teşekkürler.
RODOP MİLLETVEKİLİ
AHMET HACIOSMAN
BASIN BÜROSU