ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Türk Dünyası 6. Gençlik Toplantısı Fethiye'de yapıldı

04.08.2009
Kısa adı TDGT olan “Türk Dünyası Gençlik Topluluğu 6. Gençlik (Fethiye) Buluşması” 25–30 Temmuz 2009 tarihleri arasında Fethiye’de gerçekleştirildi. Buluşmada, Türk Dünyası geleneksel giysileri ve resim sergisi tanıtıldı. Stantlarda da katılımcıların eserleri ve Türk Dünyasının kültürel zenginlikleri sergilendi.

Söz konusu etkinliğe, 18 ülkeden 168 katılımcı, gazeteci ve yazar, çeşitli radyo-TV program yapımcıları ile devlet adamları iştirak etiler.

Buluşmanın açılışı, Atatürk Anıtına çelenk konularak, saygı duruşu ve konuşmalar yapılarak başlanıldı. Daha sonra Mehter Takımı eşliğinde Fethiye kordon boyunca yürüyüşe geçildi. İlerleyen günlerde Fethiye’nin tarihi yerleri gezdirildi. Yatla mehtap gezileri yapıldı. Daha sonraki günler ise Saklı Kent ve Ölü Deniz gezdirildi. Belli bir süre herkes Ölü Deniz de banyo yaptı. Ölü Deniz Belediye Başkanı Sayın Keramettin Yılmaz Türk Dünyası Gençlik Topluluğuna akşam yemeği ikramında bulundu.

Ayrıca Çalış Plajında Yörük Çadırında sabah kahvaltısı verildi. İsmail Kerimoğlu kendi gayretleriyle oluşturduğu müze Türk Dünyası Geçlik Topluluğunun ziyaretine açıldı ve kendilerine Yörük kültürüyle ilgili bilgiler sunuldu. Ayrıca Yörük çadırı sahibi İsmail Kerimoğlu ve Dr. Özkan Hüseyin bağlama eşliğinde; türküler söyleyerek, oyun havaları çalarak programa ayrı bir renk kattılar ve gençleri coşturdular. Gençler de kendi yörelerine ait türküleri seslendirdiler.

Bunun yanı sıra Fethiye Kaymakamı Sayın Mehmet Ali Karatepeli, Fethiye Belediye Başkanı Sayın Behçet Saatcı, Fethiye Emniyet Müdürü Sayın Harun Drama, Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi Müdürü Sayın Muammer Şahin makamlarında ziyaret edildi. Ziyaret esnasında plaket ve karşılıklı hediyeler verildi. BATTAM başkanı Dr. Özkan HÜSEYİN bu ziyaret esnasında kendilerine BATTAM yayınlarından kitaplar hediye etti ve birerde plaket sundu.

Bu durum tüm Türk Dünyası’nca memnuniyetle karşılanmış olup, Türkiye sevgisinin artırılmasında ve maneviyatlarının kuvvetlendirilmesinde büyük bir moral kaynağı olmuştur. Bu üst düzeydeki katılım Türk Dünyası Gençlik Topluluğunun çalışmalarına verilen önemin olumlu bir göstergesidir. Toplantıya katılan Türk Dünyası temsilcileri tarafından “Türk Kültürünün Dünya Kültürüne Etkileri” konulu bir çalıştay yapıldı.

Konuşmaların ardından kent merkezinde kurulan stantların açılışına katılan Kaymakam ve Emniyet müdürü tek tek stantları gezdi. BATTAM başkanı Dr. Özkan HÜSEYİN Batı Trakya Araştırma Merkezi tarafından yayımlanan ve alanında birer ilki teşkil eden 14 tane kitabını ilgili makamlara hediye etti. Ayrıca Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi Kütüphanesine konulmak üzere kitapların tümünden birer kitap Kültür Müdürü Muammer Şahin Beye teslim etti.

Kısa adı BATTAM olan Batı Trakya Türkleri Araştırmaları başkanı Dr. Özkan Hüseyin, Şölen boyunca diğer Türk Boyları Temsilcileriyle görüştü. Dr. Özkan Hüseyin bu gruplara Batı Trakya Türklerinin varlığı konusunda bilgi sundu ve kitap hediye etti. Ayrıca, Türk Dünyası Gençlik Topluluğu Mensupları Buluşması oturumuna katılarak, “Teşkilat ve İdare” adlı kitabından ve yaşanan olaylardan bazı örnekler sunarak, teşkilatlanma ile ilgili bir konferans verdi. Makedonya Ufuk Derneği Başkanı Enis İbrahim’e ve Üsküp “Kiril ve Metodiy” Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sevin Alil Hanımefendiye Dr. Özkan Hüseyin BATTAM’ın yayılarını hediye etti. Ayrıca Ahmet Tüzün de Türk’lerde Spor konulu bir konferans verdi ve bir de gösteri sundu.

Toplantının son günü ise sonuç bildirisi katılanların ve basın mensuplarının huzurunda TDGT Başkanı Sedat Adakan tarafından okundu ve basın açıklamasıyla son buldu. Katılımcılar salondan ayrılmadan önce veda kokteyli yapıldı. Katılımcılar herkesle teker teker vedalaştılar ve birbirlerine karşılıklı hediyeler sundular. Daha sonra ise ödül törenine geçildi. Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi Müdürü Muammer Şahin, Halime Büyükgüzel, Dr. Özkan Hüseyin, Mehmet Tüzün ve İkbal Vurucu’ya, Türk Dünyası Gençlik Topluluğuna yaptıkları hizmetlerinde ötürü birer plaketle ödüllendirildiler.

Türk Dünyası Gençlik Topluluğu Başkanı Sedat Adakan ile Fethiye buluşmasını organize eden Halime Büyükgüzel‘e kısa adı BATTAM olan ve merkezi Almanya da bulunan ve uluslar arası alanda faaliyet gösteren Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Özkan Hüseyin tarafından birer plaketle ödüllendirildiler.

“Türk Dünyası Gençlik Topluluğu 6. Gençlik (Fethiye) Buluşmasına” Batı Trakya’dan Cumhuriyet Gazetesi Sahibi ve Yayın sorumlusu Sayın Sezer Rıza ve Almanya’dan BATTAM (Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi) Başkanı Dr. Özkan Hüseyin davet edilmişti.

BATTAM Başkanı Dr. Özkan Hüseyin bu davetten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve şu açıklamayı yaptı:
“BATTAM 1995 yılında Almanya’nın Münih Kentinde “Bavyera Eyaleti Batı Trakya Türkleri Aile Birliği” bünyesinde kuruldu. Kuruluşundan bu güne kadar alanında birer ilki teşkil eden 14 tane kitap ve iki defa da “Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi” düzenledi. Bu kongrelerde sunulan tebliğler birer kitap halinde yayımlandı. Böylece, araştırmacıların önü açılarak, Batı Trakya’nın bilinmeyen gerçeklerini gün ışığına çıkardı.

TDGT’nin düzenlediği bahse konu toplantıya katılan ülke temsilcilerine, T.C. Devlet büyüklerine, akademisyenlerine, Türk Boyları temsilcilerine, yazar ve gazetecilere BATTAM’ın yayımladığı kitaplardan hediye ederek, Batı Trakya için yapılacak olan en büyük hizmetin mutluluğunu yaşadığını beyan etti.

BATTAM’a tanıdıkları bu güzel imkânlardan dolayı TDGT “Türk Dünyası Gençlik Topluluğu” idare heyetine de teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.”

Dr. Özkan Hüseyin, Ocak 2011 tarihinde Münih’te düzenlenecek olan IV. Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresinin alt yapısını oluşturdu. TDGT’ in toplantısına katılan bilim adamlarının da Batı Trakya Türkleri için araştırma yapmalarını talep ederek kongreye katılmalarını teşvik etti.

Saygılarımızla.

BATTAM
Basın Merkezi
GALERİ