ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dr. Sadık Ahmet 14. ölüm yıldönümünde Hollanda’da dualarla anıldı

30.07.2009
Batı Trakya Türk Azınlığı’nın acı kaybı, merhum Dr. Sadık Ahmet’in aramızdan ayrılışının 14. ölüm yıldönümü münasebetiyle, Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından 25 Temmuz 2009 Cumartesi günü bir anma töreni düzenlendi. Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Den Haag (Lahey) lokalinde gerçekleştirilen anma törenine dernek üyeleri ve Batı Trakya Türkleri yoğun ilgi gösterdiler.

T.C Lahey Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri ve Hollanda Diyanet Vakfı Başkanı Doç. Dr. Sayın Bülent Şenay,düzenlenen anma merasimi dolayısıyla,Türkiye’den (İstanbul ve Ankara’dan) yaz tatili süresince eğitim vermek amacıyla Hollanda’ya gelmiş olan en seçkin din görevlilerinden Sayın İsa Elma hocamızı ve Sayın Nurettin Topuz hocamızı görevlendirdi.

Anma töreni,din görevlilerinden Sayın Nurettin Topuz hocamızın birlik ve beraberlik mesajları içeren sohbetiyle başladı.Nurettin Topuz hocamız sohbetine “Bugün burada,14 yıl önce aramızdan ayrılmış olan merhum Dr. Sadık Ahmet’i anmak için toplanmış bulunuyoruz.Merhum Dr. Sadık Ahmet 48 yıllık ömrüne çok önemli şeyler sığdırmış büyük bir mücadele ve dava adamıydı.Aramızdan ayrılışının üzerinden 14 yıl geçmiş olmasına rağmen,Dr. Sadık Ahmet’i anma vesilesiyle bugün burada toplanmış olmamız bunun en güzel göstergesidir.” sözleriyle başladı ve birlik,beraberlik içeren mesajlarla sohbetine devam etti.

Sayın Nurettin Topuz hocamızın sohbetinin ardından,Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yusuf söz aldı.Mustafa Yusuf “Değerli hocamızın da bahsetmiş olduğu gibi,Dr. Sadık Ahmet 48 yıllık ömrüne çok şeyler sığdırmış büyük bir mücadele,dava ve fikir adamıydı.Bugün burada merhum Dr. Sadık Ahmet’i anmak için toplanmış bulunuyoruz.Dr. Sadık Ahmet aramızdan ayrılalı 14 yıl oldu,14 yıl geçmiş olmasına rağmen,Dr. Sadık Ahmet’i anma vesilesiyle toplanmış olmamız,vermiş olduğu mücadelenin Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı tarafından benimsendiğinin ve yaşatıldığının en önemli göstergesidir.Merhum Dr. Sadık Ahmet başta olmak üzere,Türk-İslam dünyası için mücadele vermiş ve hayatını kaybetmiş olan büyüklerimize Allah’tan rahmet diliyorum.Ruhları şad olsun,mekanları cennet olsun.Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu adına hepinize hoşgeldiniz diyor,bu anlamlı günün düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diyerek konuşmasına başladı.Mustafa Yusuf, “Birazdan sizlere,Dr. Sadık Ahmet’in hayatını (biyografisini) sunmaya çalışacağım,sunmaya çalışacağım diyorum,çünkü Dr. Sadık Ahmet 48 yıllık ömrüne o kadar çok şeyler sığdırmıştırki,bunları anlatmaya zaman yetmez.” dedi.

Dr. Sadık Ahmet’in hapse götürülürken “…Ben bir Türk olduğum için hapse götürülüyorum.Eğer Türk olmak bir suç ise,burada tekrar ediyorum.Ben bir Türküm ve öyle kalacağım.Bu mesajımla Batı Trakya Türk Azınlığına sesleniyorum ve Türk olduklarını unutmamalarını söylüyorum…” sözleriyle Batı Trakya Türk Azınlığına vermiş olduğu mesajı okudu.Ardından Dr. Sadık Ahmet’in hayatını analatan bir sunum yaptı.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının sorunlarından ve Dr. Sadık Ahmet’in bu sorunların çözümlenmesi için vermiş olduğu demokratik hak arama mücadelesinden bahsetti.Dr. Sadık Ahmet’in bu mücadeleyi verirken çeşitli engellemelerle karşılaştığını ve haksızlıklara uğradığını,bütün engellemelere rağmen demokratik hak arama mücadelesinden bir an olsun yılmadığını,vazgeçmediğini,ancak şüpheli bir trafik kazası sonucu,24 Temmuz 1995 tarihinde,Lozan Antlaşmasının 72.yıl dönümünde, 48 yaşında hayata veda ettiğini anlattı.

Mustafa Yusuf konuşmasının sonunda “Düzenlediğimiz bu anma günü dolayısıyla, kendilerine yapmış olduğumuz müracaatı olumlu karşılayarak,bugün aramızda bulunan çok değerli hocalarımızı,Dr. Sadık Ahmet’i anma günü dolayısıyla görevlendiren T.C Lahey Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri ve Hollanda Diyanet Vakfı Başkanı Doç. Dr. Sayın Bülent Şenay hocamıza çok teşekkür ediyorum. Ayrıca böyle anlamlı bir günde aramızda bulunarak yapmış oldukları sohbet,okuyacakları Kuran-ı Kerim,mevlid-i şerif,ilahiler yapacakları dualar ile manevi duygularımıza tercüman olacak olan,Hollanda Diyanet Vakfı’nın çok değerli din görevlileri Sayın İsa Elma ve Sayın Nurettin Topuz hocalarımıza,Hollanda Diyanet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve Rotterdam Mevlana Camii Yönetim Kurulu Başkanı,Sayın Abdurrahman Aydeğer abimize teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Mustafa Yusuf’un konuşmasının ardından,din görevlilerinden Sayın İsa Elma hocamızın okumuş olduğu Kuran-ı Kerim’le anma törenine devam edildi.Devamında değerli hocalarımızın ve Sayın Abdurrahman Aydeğer’in okumuş oldukları birbirinden güzel ilahiler,kasideler,mevlid-i şerif ve Kuran-ı Kerim,anma gününe katılan Batı Trakya Türklerinin duygulu anlar yaşamasına vesile oldu.Dr. Sadık Ahmet’i anma merasiminin sonunda,eller hep birlikte semaya açıldı.Sayın İsa Elma hocamızın yapmış olduğu dua esnasında, Batı Trakya Türkleri arasında büyük bir duygu seli yaşandı.Yaklaşık iki saat süren anma merasimi,Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği Den Haag (Lahey) lokali mescidinde topluca kılınan ikindi namazının ardından verilen yemek ikramıyla sona erdi.

Dr. Sadık Ahmet’i anma gününe katılmış olan Batı Trakya Türkleri,Batı Trakya’dan kilometrelerce uzakta,böyle bir merasimin düzenlenmiş olmasından dolayı çok memnun olduklarını,büyük bir duygu seli yaşadıklarını,Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği’nin, Hollanda’da bulunan Batı Trakya Türkleri adına bir ilki gerçekleştirdiğini,Dernek Yönetim Kurulu’na ve emeği geçen herkese çok müteşekkir olduklarını ifade ettiler.

Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği
GALERİ