ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Türkiye’de

07.07.2009
3 Temmuz 2009 tarihinde Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, Türkiye’yi ziyareti sırasında Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması tartışması ile ilgili olarak yaptığı konuşmada Batı Trakya Türk Azınlığı’nı gündeme getirdi. Hürriyet Daily News & Economic Review’e mülakat veren Thomas Hammarberg, İstanbul’da Patrik ve hükümet makamları ile yaptığı görüşme sonucunda çözüme çok yakın olunduğu izlenimini edindiğini ifade etti. Bununla birlikte Hammarberg, “Doğru ya da yanlış bazı sorunlar var, ancak Batı Trakya’da Türk Azınlık’a muamelede önemli ölçüde ilerleme var, bu ikisi paralel gelişmelerdir” açıklamasında bulundu.

Heybeliada Ruhban Okulu ve Batı Trakya Türk Azınlığı

Thomas Hammarberg, “Türkiye’de Azınlıklar ve Mülteciler” konulu bir rapor hazırlamak üzere Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulundu. Bu kapsamda Ankara, İstanbul ve İzmir’i ziyaret eden Hammarberg, Heybeliada Ruhban Okulu ile ilgili bir soruya Batı Trakya Türk Azınlığı ve sorunlarını gündeme taşıyarak iki konu arasında paralellik kuran görüşü destekler bir tavır sergiledi. Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması ile ilgili tartışmalarda İnsan Hakları Komiseri Hammarberg’in Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını gündeme taşıması olumlu bir adımdır. İki konu arasında karşılıklılık değil ancak paralellik kurulması Yunanistan’a yükümlülüklerini hatırlatmak bakımından önemlidir. Ancak Hammarberg’in Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik politikasında önemli ilerleme kaydettiği yönündeki açıklamasına katılmak mümkün değildir. Müftülerden tayinli imamlar yasasına veya eğitimin kronikleşmiş problemlerinden azınlık anaokulları sorununa ya da siyasi katılım konusunda bağımsız adaylar için de geçerli olan yüzde 3 barajından genişletilmiş seçim bölgeleri sorununa dek pek çok sorun yıllardır çözülmeyi beklemektedir. Bu durumda yasal alanda yapılan bazı değişikliklerin azınlık hakları alanında önemli ölçüde ilerleme sağlandığını iddia etmek safdillik olur. Yunanistan’ın modern ve Avrupai azınlık politikası söyleminin içi boşaltılmıştır. Yunanistan’da gerçek, retorikten oldukça farklıdır. Batı Trakya’yı ziyaret ederek Türk Azınlık üyeleri ile konuştuğunuzda gerçek durumun söylenilenlerden çok farklı olduğunu görürsünüz” açıklamasında bulundu.

Thomas Hammarberg ile ilgili haber için http://www.hurriyet.com.tr/english/domestic/12001143.asp?gid=244 linkini tıklayınız.